Stad Brussel wil 27 elsbessen kappen
Lees ook: Lakense ginkgobomen gered
De Jean-Baptiste Depairelaan is een relatief rustige laan nabij de Heizel, aan de grens met de gemeente Jette. De heraanlegplannen van de Stad Brussel dreigen die rust nu te verstoren. Volgens buurtbewoner Peter Wullen, indiener van het bezwaarschrift, hebben de bomen een esthetische waarde. "Bovendien zijn ze kerngezond en hebben ze een ecologische en medicinale waarde", zegt Wullen.
Aan de vruchten worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven.
Lichtgroene bladeren
"Het is me vooral te doen om de esthetiek. De bomen hebben mooie lichtgroene bladeren. Ze maken onlosmakelijk deel uit van het unieke karakter en de charme van dit Brusselse stadsdeel," zegt Wullen aan brusselnieuws.be.
Wullen is er vrij gerust in dat het Brusselse Gewest geen goedkeuring geeft voor het vellen van de bomen. "Er is geen enkele reden om deze gezonde bomen te vellen. Vorig jaar hebben we onze speciale ginkgobomen kunnen redden van een gewisse dood. Na een petitiecampagne heeft het Gewest verhinderd dat de stad die ginkgo's rooide".
'Veiligheidsoverwegingen'
Volgens schepen van Groene Ruimten Bertin Mampaka (CDH) is het rooien van de bomen nodig uit veiligheidsoverwegingen. "Bij het planten in de jaren '50 stonden er 43 bomen. Nu blijven er nog 27 over, en die vertonen verouderingsverschijnselen, zoals rottende plekken en afbladderende schors", luidt het op zijn kabinet.
De bomen worden vervangen door 43 rode esdoorns.
Het kappen van de bomen is pas voorzien in september. Het rooien en vellen van bomen is immers verboden tussen 1 april en 15 augustus.
Tot 26 mei kunnen de buurtbewoners een bezwaarschift indienen.
Lees meer over: Laken , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.