De stad Brussel heeft nog maar liefst 31 fonteinen op haar ‘te repareren’-lijstje staan. Na de heropening van de grote fontein op de Kunstberg dinsdagmiddag brengt de stad aan haar ‘fonteinplan’ uit 2016 in herinnering. “De balans: 11 gedaan, nog 31 te gaan.”
Stad wil nog 31 fonteinen repareren
Lees ook: Fontein op de Kunstberg weer open
Brussels erfgoedschepen Geoffroy Coomans (MR) lanceerde het Brusselse ‘fonteinplan’ in september vorig jaar. “Omdat van de ongeveer 70 fonteinen op ons grondgebied zowat de helft gewoon niet werkt, en dat is hartverscheurend,” aldus de schepen.
“Onze fonteinen maken deel uit van het stedelijke erfgoed. Het zijn symbolen van grandeur en het zijn elegante ontmoetingsplekken. Het is cruciaal om ze in goede staat te houden,” voegt Coomans toe.
Ondertussen zijn dankzij het plan al 11 fonteinen volledig in hun oude glorie hersteld. Sinds april sturen ze weer allemaal sierlijke waterbundels richting het firmament. Het gaat dan voornamelijk over fonteinen van het type ‘breughelienne' (zie de Facebookpost hieronder). Ze worden vanaf nu ook regelmatig onderhouden. (Lees verder onder de post)
'Elke fontein zijn eigen kwaaltjes'
En zo werkt de stad systematisch verschillende types fonteinen (elk met hun typische kwaaltjes) af. Komende zondag is het bijvoorbeeld de beurt aan de Agora-fontein op het voorplein van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken. Die wordt weer ingehuldigd na niet minder dan 35 jaar buiten dienst te zijn.
Maar er is nóg heel wat werk, want er staan nog 31 Brusselse fonteinen droog. 11 daarvan zouden “zeer binnenkort” weer moeten functioneren, klinkt het bij Coomans. De twintig andere zijn “voor de komende maanden".
Zo wordt er op dit moment nog naarstig gewerkt aan de fontein op de Baron Hortastraat, de Minerva-fontein op de Grote Zavel, de Sprong-in-de-Ton-breughelienne in het Leopoldpark en verschillende bassins, zoals die in het Warandepark en die op de Ambiorixsquare.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.