De politiezone Brussel Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) gaat de komende weken extra patrouilleren op en rond het Raadsplein in Anderlecht. De afgelopen week is het plein 's nachts in duisternis gehuld doordat stads- of drugsbendes de elektriciteitstoevoer naar de verlichtingspalen afsnijden.
Stadsbendes hullen Anderlechts Raadsplein al ruim week in duisternis
Volgens de krant La Dernière Heure meldden buurtbewoners vorige week dat de verlichting op het Raadsplein, waar onder andere het gemeentehuis én een politiecommissariaat zijn gevestigd, ’s nachts niet meer werd verlicht, en is dat nog steeds niet het geval. De elektriciteitstoevoer zou er telkens worden afgesneden, zodat het voor criminelen makkelijker is om er ongemerkt hun drugshandel te voeren. Tussen 10 en 16 augustus zou dat zelfs zes opeenvolgende nachten het geval geweest zijn.
“Dit fenomeen is zeker niets nieuw”, zegt Sarah Frederickx, woordvoerster van de lokale politiezone. “Het principe is al jaren gekend en recent blijkt er inderdaad een nieuwe golf van dit soort incidenten te zijn. Het is een manier om camera’s uit te schakelen of niet in beeld te komen en ’s nachts meer vrij spel te krijgen. Welke groep of bende hier precies achter zit, is nog niet duidelijk. We zullen in ieder geval meer proactief werken en vaker patrouilleren. Daarnaast zal er ook reactief worden opgetreden."
Te weinig agenten
Schepen van Preventie en Veiligheid Alain Kestemont (Défi) bevestigt de extra politiepatrouilles, maar erkent dat de zone een tekort aan agenten heeft. "We zijn bezig nieuwe manschappen aan te werven, voor een totaal van 28 extra agenten." Volgens burgemeester Fabrice Cumps (PS) zal de zone in de komende drie jaar honderd nieuwe agenten aannemen als er geschikte kandidaten worden gevonden.
"De stadsbendes beheersen de openbare ruimte in Kuregem, onder het raam van de burgemeester"
Aan de RTBF zei hij eerder dat een van de elektriciteitskasten van Sibelga op het plein "erg makkelijk toegankelijk is". De gemeente wil samenzitten met de netbeheerder om dat probleem te verhelpen. De politiezone, zegt Cumps aan BRUZZ, heeft in juni grootscheepse acties gevoerd tegen dealers op het plein. Daarbij werden toendertijd meerdere arrestaties uitgevoerd. "Maar zoiets moet je een langere tijd volhouden, we zullen de dealers blijven aanpakken met de zone."
"Samen met de burgemeester heb ik de buurtbewoners al meermaals ontmoet", klinkt het bij schepen Kestemont. "Ik heb als schepen van Preventie overdag de aanwezigheid van stadswachten verhoogd, en als gevolg daarvan is ook het aantal GAS-boetes voor bijvoorbeeld wildplassen en sluikstorten toegenomen. Ook heb ik als schepen van Stedenbouwkundige Vergunningen de controles aangescherpt op de woningen in de nabijgelegen Sergeant De Bruynestraat, waar een aantal kraakpanden niet in orde bleken."
Druppel
Netbeheerder Sibelga van zijn kant laat weten op 13 augustus een eerste keer ter plaatse te zijn geweest om de lichtpalen te herstellen, en sindsdien nog een aantal keer. Hoeveel keer precies kan woordvoerster Serena Galeone niet zeggen, maar zeker is dat ze donderdag opnieuw naar het plein trekken. "Het zal afhangen van de schade wanneer de straatverlichting er weer werkt, maar wij doen ons uiterste best om de stroom er zo snel mogelijk te herstellen."
"Het gemeentebestuur slaagt er niet in snel te reageren", vindt oppositielid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), "om een minimum aan straatverlichting en dus veiligheid 's nachts te garanderen. Ze lijkt de openbare orde niet meer te kunnen handhaven."
"Dit is voor de buurt de druppel die de emmer doet overlopen. De bewoners vragen gewoon rust en vrede, minder zwerfvuil en criminaliteit, maar Kuregem lijkt opnieuw te ontsnappen aan de autoriteiten, na de rellen in 2020 en de problemen op het Lemmensplein. De stadsbendes beheersen de openbare ruimte, onder het raam van de burgemeester."
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , raadsplein , elektriciteitskast , drugsbende
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.