Er is woensdag een officiële stakingsaanzegging ingediend voor de gevangenis in Vorst door een gemeenschappelijk vakbondsfront. Dat bevestigen ACOD Overheidsdiensten en ACV Openbare Diensten. Het personeel is daarop woensdagochtend naar buiten gegaan, maar dit wordt dan weer niet aanvaard door ACV, dat zich wil houden aan het stakingsprotocol.

Dinsdag zaten de vakbonden van de gevangenissen en het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) samen om de rationaliseringsplannen voor het gevangeniswerk te bespreken. In het regeerakkoord staat dat er 10 procent bespaard moet worden op de personeelsenveloppe in de gevangenissen, en dit tegen 2018.

Een van de besparingsmiddeltjes die het kabinet voorstelt, houdt in dat er niet langer in drie shifts - 6 tot 14 uur, 14 tot 22 uur en 22 tot 6 uur- maar in vijf shifts zal gewerkt worden. Gino Hoppe, algemeen secretaris van ACOD Justitie, noemde het overleg van dinsdag "een constructief gesprek".

"Maar de gevangenis in Vorst is niet te vinden voor de rationalisering en wil een uitzondering. Daarom is er een stakingsaanzegging ingediend", aldus Hoppe. Filip Dudal van ACV Openbare Diensten-Gevangenissen bevestigt dat het personeel in Vorst "de nieuwe manier van werken niet ziet zitten".

Manoeuvreerruimte
ACV diende mee een stakingsaanzegging in, maar dat het personeel woensdagochtend al naar buiten ging, begrijpt Dudal niet. "Er is nog manoeuvreerruimte. Bovendien willen wij ons houden aan het stakingsprotocol dat voorziet in 10 dagen geen actie na de indiening van de stakingsaanzegging." Dudal schiet het rationaliseringsplan van Geens dus ook niet meteen af. "Op dezelfde manier werken met minder personeel lukt niet meer. Het personeel zal trouwens niet minder verdienen. Daarom is belangrijk dat we hoofd koel houden, want dinsdag was het geen slechte vergadering", besluit Dudal.

Sinds zaterdag voerde een meerderheid van de penitentiaire beambten actie in Vorst. Maar die sociale actie werd niet gesteund door een stakingsaanzegging, dit tot ongenoegen van het bestuur van de strafinrichtingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni