Startschot voor eerste duurzame wijk

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
06/02/2014

In Laken is de werf gestart van Greenbizz, een bedrijvencentrum voor ondernemingen die werken rond milieu. Het gaat om de eerste concrete realisatie van Tivoli, dat de eerste echt duurzame wijk van Brussel moet worden. Er zijn ook 400 woningen gepland maar die laten nog even op zich wachten door gerechtelijke procedures.

Niet alleen op het terrein van Thurn & Taxis komen de projecten stilaan van de grond, ook achter de site beweegt er wat. Sinds november is er bedrijvigheid op een groot braakterrein langs de Dieudonné Lefèvrestraat en de Claessensstraat. De grondwerken zijn de voorbode van een nieuw bedrijvencentrum van Citydev, de vroegere Gomb. Greenbizz moet hét laboratorium worden voor alles wat met ecologisch en duurzaam bouwen te maken heeft, van milieuvriendelijke materialen over biochemie tot hernieuwbare energie.

In samenwerking met de Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf zullen start-ups en innoverende bedrijven uit de sector er kunnen beschikken over ateliers en kantoren. De nabijheid van Leefmilieu Brussel (de administratie verhuist straks naar een nieuwe zetel op Thurn & Taxis) en de vele bouwmateriaalbedrijven in de haven zou alvast voor de nodige synergieën moeten zorgen.

Het project, grotendeels gefinancierd dankzij Europese structuurfondsen, moet bewijzen dat milieutechnologie Brussel ook economisch iets kan opleveren. "Deze incubator voor groene ondernemingen moet tweehonderd jobs opleveren, waarvan een deel voor laaggeschoolden", zegt minister van Economie Céline Fremault (CDH). "Als de bedrijven succesvol worden, kan Greenbizz op termijn zelfs nog veel meer werkgelegenheid creëren. Daarnaast zal het centrum ook de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van Brussel als innovatiepool versterken."

'Geen schoendoos of blinde muren'
De groene ambities zijn ook terug te vinden in het ontwerp voor het gebouw. Daarvoor werd een beroep gedaan op het bureau Architectes Associés, dat al flink wat ervaring heeft met duurzaam bouwen en passiefconstructies. "Het wordt een voorbeeldgebouw met groendak, zonnepanelen, uitstekende energieprestaties en daarbovenop zal het er ook goed uitzien", zegt minister van Leefmilieu en Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "De architectuur is van groot belang voor de integratie met de buurt."

"Het wordt geen schoenendoos en er komen geen blinde muren", zegt Benjamin Cadranel, topman bij Citydev. "Bovendien winnen we plaats door de kantoren bovenop de ateliers te bouwen. Allemaal ingrepen om verschillende functies zoals werken en wonen dichter bij elkaar te brengen. Het is immers geen optie om op een plek alle economische activiteit te concentreren en op een andere alle woningen. We bouwen hier aan de stad van morgen."

Gerechtelijke procedures vertragen 400 woningen
Greenbizz moet niet alleen rekening houden met de bestaande wijken, maar ook met het geplande woongedeelte van Tivoli, dat er net achter komt. Ongeveer vierhonderd woningen zijn daar gepland, allemaal passief. Tweederde wordt voorbehouden voor middeninkomens, de rest worden sociale woningen. Een parkje, openbare ruimte, winkels en twee crèches maken het plaatje compleet.

De ontwerpwedstrijd voor het grote woonproject moest eigenlijk eind 2012 beslecht worden, maar enkele gerechtelijke procedures zorgden voor vertraging. "Het gaat om een heel grote opdracht en verschillende kandidaten hebben heel sterke voorstellen gedaan", aldus nog Cadranel. "De concurrentie is dan ook groot, maar de komende maanden zouden we opdracht toch moeten kunnen toewijzen." Eind dit jaar zou dan de vergunningaanvraag volgen, nog een jaar later kan de bouw beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni