Stedenband Parijse voorstad en Molenbeek op de helling door aanslagen

© brusselnieuws.be
19/11/2015

De Parijse randgemeente Levallois-Perret moet haar stedenband met Molenbeek opgeven. Dat vindt de vrouw van de plaatselijke burgemeester. Maar ook Molenbeekse politici zijn de stedenband liever kwijt, dan rijk, zo blijkt. Het burgemeesterpaar van de voorstad is immers niet onbesproken.

De plotse internationale bekendheid van Molenbeek na de aanslagen in Parijs blijft niet zonder gevolgen. De Brusselse gemeente dreigt haar stedenband met Levallois-Perret te verliezen. Via Facebook roept Isabelle Balkany, eerste adjunct van de burgemeester, haar man Patrick Balkany, de plaatselijke gemeenteraad op om het partnerschap ongedaan te maken.

"We krijgen heel wat vragen over onze stedenband met het Belgische Molenbeek, dat sinds enkele dagen veel in de media komt", schrijft mevrouw Balkany, die erop wijst dat de verzustering met Molenbeek er is gekomen op initiatief van een voormalig links bestuur. "Sinds 1983 en de verkiezing van de ploeg van Patrick Belkany bestaat de band met Molenbeek enkel nog op papier. In tegenstelling tot de actieve en broederlijke stedenband met onze Duitse vrienden van Berlijn-Schöneberg."

Patrick en Isabelle Balkany behoren tot de rechtse partij van voormalig president Nicolas Sarkozy. Een woordvoerder van de gemeente verduidelijkt tegenover brusselnieuws.be dat er nog geen formele stap is gezet. "Het is aan de gemeenteraad om de beslissing te nemen, en de eerste bijeenkomst is gepland begin volgend jaar", klinkt het.

Verschillende Molenbeekse gemeenteraadsleden bevestigen dat de stedenband met Levallois-Perret al jaren op sterven na dood is. Meer nog, ze zijn helemaal niet rouwig dat de band die werd opgestart in 1981 definitief wordt opgeheven. "Molenbeek wil niets te maken hebben met de heer en mevrouw Balkany", zegt bevoegd schepen Ahmed El Khanouss (CDH) aan de RTBF.

Het paar is inderdaad niet onbesproken. Patrick Balkany is al burgemeester van de Parijse voorstad (goed voor meer dan 60.000 inwoners) sinds 1983. Tussen 1995 en 2001 verdween hij van het politieke toneel na veroordeling voor onder meer belangenvermenging en laster. Zijn naam is ook in verband gebracht met fiscale fraude en het witwassen van zwart geld.

Pittig detail: de Franse dienst voor terrorismebestrijding houdt kantoor in Levallois-Perret.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek , Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni