Steeds meer Brusselaars in de Nederlandse les

Goele De Cort
© brusselnieuws.be
02/11/2011
Een recordaantal nieuwe cursisten meldde zich het afgelopen jaar aan bij het Huis van het Nederlands voor een taalcursus. “Steeds meer mensen beseffen dat jobkansen en kennis van het Nederlands met elkaar verbonden zijn.”

Het Huis van het Nederlands ontving het afgelopen schooljaar 16.833 nieuwe cursisten, blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be opvroeg. Dat zijn er goed 1.200 meer dan het jaar voordien, en meer dan dubbel zoveel als vier jaar geleden.

Het gaat daarbij alleen om nieuwe inschrijvingen. Het totaal aantal cursisten ligt hoger; op elk moment zitten er gemiddeld iets meer dan 20.000 mensen in de les. Ook aan Franstalige kant zitten de lessen goed vol, al worden de cijfers daar niet centraal geregistreerd. Naar schatting 20.000 mensen leren Nederlands in een Franstalige onderwijsinstelling, concludeerde het Huis uit een bevraging bij de Franstalige scholen. In totaal volgen dus op elk moment ongeveer 40.000 Brusselaars Nederlandse les buiten het leerplichtonderwijs. Tien jaar geleden waren er dat nog maar 15.000.

"Steeds meer mensen zien in dat Nederlands de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot," zegt Gunther Van Neste, directeur van Huis van het Nederlands Brussel. "De meeste mensen leren de taal dan ook om professionele redenen. Daar zitten veel laaggeschoolden bij; zij moeten immers steeds vaker naar de rand uitwijken om een job te vinden. En in die bedrijven wordt Nederlands gesproken."

Spelen de communautaire perikelen ook mee? "Net niet," meent Van Neste. "Als taal te communautair bekeken wordt, stoot dat mensen af. In periodes met veel communautaire spanningen lopen de inschrijvingen meestal terug, merken we."

Meer dan basiskennis
Nieuwe trend: cursisten blijven ook steeds langer Nederlands volgen. "Vroeger stopten de mensen na de twee basisniveaus," legt Van Neste uit. "Dit jaar zien we dat ze merkelijk langer verder studeren. Ze beseffen dat een basiskennis Nederlands niet volstaat op de arbeidsmarkt."

Eens ze een job hebben gevonden, haken cursisten wel massaal af. "Dat is ook niet erg. Op dat moment hebben ze meer dan genoeg oefenkansen op hun werk."

Parlementsleden
In Vlaanderen zijn de klanten van de Huizen van het Nederlands meestal nieuwkomers. Niet zo in Brussel. "Nieuwkomers leren hier meestal eerst Frans. De mensen die bij ons komen, kiezen heel bewust voor het Nederlands als een taal die meer kansen biedt," zegt Van Neste.

Meestal zijn dat de van huis uit anderstalige Brusselaars en mensen die economisch zwakker staan. "Maar ons klantenbestand is heel divers. Van de vluchteling uit Libië tot professoren en parlementsleden."

Taalboulevard
De Brusselse aanpak van Nederlandse les maakt overigens school in Vlaanderen. Samen met vzw De Rand lanceert het Huis de website taalboulevard.be. Op de website staan praktische tips voor Vlaamse gemeentebesturen en organisaties om meer anderstaligen te verwelkomen. Mensen die Nederlands leren, vinden er dan weer de weg naar sportclubs, verenigingen en andere plaatsen waar ze hun nieuwe taal kunnen oefenen. "Want dat is een veel voorkomende klacht bij cursisten: we kunnen nergens oefenen," zegt Van Neste.

"De overdracht van expertise van Brussel en de Rand naar Vlaanderen is een belangrijk signaal," zei minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) bij de lancering van de website. "Brussel is op die manier een laboratorium voor Vlaanderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni