De vroeger zeldzame steenmarter is aan een opmars bezig in de stad. De laatste jaren zijn er een zestigtal waarnemingen gedaan in het Brussels gewest. De soort raakt zo goed aangepast dat de diertjes ook steeds vaker binnendringen in woningen.
Steeds meer steenmarters gespot
Lees ook: Reeënpopulatie Zoniënwoud houdt stand
De steenmarter staat wat hoger op de poten in vergelijking met andere kleine marterachtigen en heeft een witte bef en een opvallende staart. Het dier kan tot 50 centimeter lang zijn en heeft een weelderige staart die wel 30 centimeter kan meten.
Vroeger kwam de steenmarter alleen voor in plattelandsdorpen en op boerderijen. Maar de diertjes worden steeds vaker in Brussel gesignaleerd, zegt Leefmilieu Brussel. De steenmarter past zich, net als de vos, steeds beter aan aan de stedelijke omgeving. “Vroeger waren ze erg zeldzaam, maar de laatste jaren is het aantal waarnemingen verdrievoudigd”, zegt Olivier Beck. “De afgelopen zeven jaar kregen we een zestigtal meldingen binnen.”
De meldingen komen binnen via de site waarnemingen.be, maar ook via mensen die klachten hebben. Want de steenmarter is nieuwsgierig en vindt steeds vaker een onderkomen in woningen, op zolder of onder het dak. Al wordt dat vaak niet meteen opgemerkt.
“Binnen zijn territorium beschikt de steenmarter over een tiental verschillende schuilplaatsen", aldus Leefmilieu Brussel. "Elk van die holen wordt slechts een of twee dagen na elkaar gebruikt. Enkel het wijfje bewoont hetzelfde hol voor een langere periode als ze de jongen zoogt. Meestal wordt men zich pas bewust van de aanwezigheid van een steenmarter als de jongen beginnen rond te lopen. Dat zorgt voor lawaaihinder.”
Stroomkabels
Uitzonderlijk kunnen de beestjes ook aan de isolatie knagen. “En in sommige extreme gevallen kan er schade aan de stroomkabels van wagens zijn. Tot voor kort kwamen dergelijke gevallen voornamelijk in andere landen voor. Maar onlangs zijn er ook enkele voorvallen gesignaleerd in het Brussels gewest.”
De steenmarter is schuw, dus vaak volstaat het om zijn territorium te verstoren door bijvoorbeeld parfum rond te spuiten of de radio te laten spelen om hem te verjagen. “En bovendien heeft de steenmarter ook een positieve functie, in de strijd tegen knaagdieren.” Het dier jaagt immers op muizen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.