Het herdenkingsjaar van Wereldoorlog I is het gepaste moment om het collectief geheugen aan te scherpen.
Straatnamen over WO I
Zo wil de Dienst Preventie met een educatief project de jongeren diets maken dat extremisme in het algemeen kan leiden tot oorlog. Momenteel buigt een werkgroep zich over de invulling van het educatief project, op initiatief van burgemeester Joël Riguelle (CDH).
Verder wil de gemeente ook een tentoonstelling uitbouwen (met de twee bibliotheken en twee cultuurdiensten). Daarvoor is een oproep aan de burger gelanceerd, om oude foto’s, documenten, dagboeken (niet alleen van frontsoldaten) te laten inscannen bij de bibliotheek. Mogelijk komen er ook biografische gedenkplaten bij de straatnamen die werden toegekend aan slachtoffers van WO I. Dat blijken een twintigtal borden te zijn, meteen een thema voor (geleide) wandelingen.
Wel bestaan er nog twijfelgevallen, bij de oplijsting van de straatnamen. Zo is er de Armand De Neuterstraat, ooit toegekend aan een oorlogsvrijwilliger die geen dodelijk slachtoffer werd, althans niet tijdens de oorlog. In 1916 was hij wel zwaar ziek geworden van het stikgas aan het IJzerfront, en werd de boot opgezet naar Canada (1916-1923). De Neuter week in 1923 in Berchem in, en stierf er in 1933.
Uiteraard is het grote oorlogsmonument op het kerkhof niet de enige referentie aan slachtoffers van de oorlog. Maar de geschiedschrijving zou een stuk makkelijker gaan als alle burgers die (familie)verhalen en documentatie hebben hun steentje bijdragen.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.