Street art moet lelijke plekken verfraaien

An Devroe
© Brussel Deze Week
10/12/2014

Rust voor de ogen is niet altijd de afwezigheid van visuele prikkels. Je kan ook speels met die prikkels aan de slag zodat een lelijke plek een commentaar of een – ontspannende – glimlach ontlokt. Dat bewees een workshop van het stilteproject BE SSST van Vormingplus Citizenne.

W at zorgt voor visuele rust, wat bezorgt visuele onrust? Met zulke vragen gingen de deelnemers van de workshop ‘Street art als wapen tegen visuele pollutie’ op zaterdag 22 november op wandel in de Chicago- en Begijnhofwijk.

Wat algauw bleek, was dat een visueel rustpunt vaak verkregen wordt door het verleggen van de focus: “Het was een stralende dag en door gewoon omhoog te kijken, gaf de combinatie van de blauwe lucht met de daken al een rustgevend effect, en door het mos tussen de kinderkopjes leek het Begijnhofplein vanuit een bepaalde hoek op een groene grasvlakte,” zegt Benedicte Serroen van Citizenne nog hoorbaar nagenietend.

Ook bleek dat rust niet per se iets minimalistisch is: “Het lijnenspel van elektriciteitsdraden in combinatie met de contouren van een gebouw. Maar ook de vrouw die de was ophangt vanachter een raam."

"Wat visueel dan weer stoorde was zeker het zwerfvuil, maar ook geparkeerde wagens die het zicht belemmeren, al was dat ook iets subjectiefs.”

Stiltefestival
Graffiti vzw uit Gent leerde de cursisten vervolgens verschillende street-arttechnieken, waar lang niet alleen spuitbussen bij te pas kwamen. Puin herschikken zodat het betekenisvol wordt, met wol of tape elementen uit de ruimte benadrukken, of met sjablonen van de stencil art een herhalingseffect creëren.

Als speelterrein om deze technieken toe te passen werd gekozen voor het oude goederenstation West langs de Vandenpeereboomstraat in Molenbeek. Serroen: “Dat is een soort containerpark geworden langs de wijken Weststation en Oud-Molenbeek. Op langere termijn zouden op deze eigendom van Infrabel woningen voorzien zijn.”

Citizenne en Graffiti hielpen enkele snoodaards de drempel over om met tags en murals de ruimte op te eisen.

Zijn dat nu niet net de plaatsen waar je moet afblijven, waardoor je er nog echt rust of stilte kan vinden? “Het is er vooral een grote wirwar van afval”, zegt Serroen: “Met onze speelse ingrepen willen we een beetje structuur aanbrengen, net dat ietsje herorganiseren. De bedoeling is ook om de aandacht te vestigen op hoe Brussel met zijn ruimtes omgaat."

"In de volgende maanden zullen we deze technieken loslaten op andere plekken in de stad. Zelf fiets ik elke dag langs een blinde muur in de Maritiemwijk en ik verbaas mij er telkens over hoe snel hij weer wordt opgeëist door nieuwe tags of sluikstorting. De lelijke tags zouden bijvoorbeeld een mooi kleurtje kunnen krijgen in samenwerking met organisaties en bewoners uit de buurt.”

Met hoeveel bombarie Citizenne het gaan aankondigen, weten we nog niet, maar BE SSST houdt van 25 tot 27 september 2015 een stiltefestival. De stiltebeweging Waerbeke vzw uit Geraardsbergen heeft met Citizenne een autonome partner gevonden om in Brussel meer stilteplekken of -momenten te voorzien.

Serroen: “In het voorjaar van 2015 staat er heel wat op stapel in de aanloop van ons festival. Zo willen we iets doen met de gedwongen wachttijden waarmee iedereen in de stad te maken krijgt. Met speelse interventies kunnen we die momenten ombuigen tot een kwalitatief moment voor onszelf."

"Samen met een aantal kunstenaars ontwerpen we ook mobiele installaties zodat mensen even uit hun gejaagdheid worden gehaald. Herinnert u zich onze #silentbox die dit voorjaar onder andere op het Muntplein en de Varkensmarkt opdook?"

"We stellen ons deze twee vragen: waar hebben de mensen nood aan, en wat heeft Brussel te bieden om aan deze noden tegemoet te komen?”

Meer info bij Bessst en Citizenne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni