Strengere voorwaarden voor Belgische nationaliteit
De nieuwe procedure is er een met twee snelheden. Wie niet in België geboren is, maar wel goed scoort op veel verschillende criteria kan al na vijf jaar verblijf in België de nationaliteit aanvragen.
De persoon in kwestie moet dan tonen dat hij een van de landstalen beheerst, maar ook bewijzen dat hij sociaal geïntegreerd is (via een Belgisch diploma, een beroepsopleiding of het afleggen van een integratieparcours).
Een derde voorwaarde betreft de economische integratie. De aanvrager moet minstens 468 dagen gewerkt hebben in de vijf jaren die vooraf gaan aan de aanvraag. Die voorwaarde krijgt hier en daar kritiek, onder andere van PS-kamerleden, omdat wie deeltijds werkt - vaak vrouwen - daarmee uit de boot valt.
Wie met een Belg(ische) getrouwd is, moet overigens niet meer bewijzen dat hij of zij economisch geïntegreerd is.
Wie voor de tweede snelheid kiest, moet tien jaar verblijven in ons land. Ook dan zijn er nog voorwaarden. De aanvrager moet aantonen dat hij of zij een landstaal beheerst en nog steeds aantonen dat hij sociaal en economisch geïntegreerd is.
De naturalisatieprocedure, waarbij de Kamer iemand op korte termijn de Belgische nationaliteit verleent, wordt veel strenger. Enkel wie bijgedragen heeft tot de internationale uitstraling van België - op sportief, wetenschappelijk of socio-cultureel vlak - zou er kunnen gebruik van maken.
De Belgische nationaliteit zal enkel nog kunnen worden aangevraagd
in België zelf en niet langer vanuit het buitenland. Zware misdrijven of een schijnhuwelijk zijn redenen om de nationaliteit te weigeren, en
kunnen ervoor zorgen dat de nationaliteit weer ingetrokken wordt.
De wet maakt een einde aan de snel-Belgwet, waarmee mensen na zeven jaar verblijf automatisch recht hadden op de Belgische nationaliteit. Er werd geredeneerd dat wie de nationaliteit had, zich makkelijker zou integreren.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.