matongegalerij BRUZZ ACTUA 1570

De ingang van de de Matonge-galerij is/was een plek waar dealers graag post vatten.

Strijd tegen overlast rond Flagey en Matonge werpt vruchten af

BVR
© BRUZZ
22/08/2018

De strengere aanpak van overlast in Elsene lijkt zijn effect niet te missen. Zo wordt het nachtelijk alcoholverbod rond Flagey goed gerespecteerd. En in Matonge lijken de drugdealers hun vaste standplaatsen te verlaten.

Bewoners klagen al lang over nachtelijk lawaai op en rond het Flageyplein. Om hen tegemoet te komen, vaardigde burgemeester Dominique Dufourny (MR) in maart 2018 een besluit uit voor een nachtelijk alcoholverbod.

Daar waar er in maart nog tot 56 administratieve sancties per week werden uitgedeeld voor overlast, vermindert dat aantal drastisch vanaf half april, tot (bijna) nul.

“En dat is niet omdat we niet meer controleren”, zegt commissaris Didier Govaert. “De mensen hebben gewoonweg de boodschap begrepen, en het alcoholverbod wordt nu gerespecteerd.”

De burgemeester is alvast opgetogen met de resultaten en hoopt dat ze het besluit volgend jaar kan opheffen zonder dat de overlast terugkomt. “Maar ik heb er alle vertrouwen in.” Voor de duidelijkheid: ook na afschaffing van het besluit blijven de terrassen op het Flageyplein gebonden aan het sluitingsuur van 1 uur ’s nachts. Een blikje uit de nachtwinkel wat later in de nacht, zou dan wel weer mogen.

Dealers irriteren

Even verder bergop, in de Matongewijk, heeft de burgemeester sinds 1 juli 2018 nog een besluit uitgevaardigd. Daar mag de politie tot eind augustus systematisch de identiteit controleren van passanten. Het besluit is gericht tegen de naar klanten sissende drugdealers, die een gevoel van onveiligheid creëren, en ook heel wat afval op straat achterlaten.

Tot 21 juli waren er – mede door de NAVO-top en de wereldbeker – onvoldoende manschappen om intensief te controleren. Maar vanaf 23 juli ging het aantal identiteitscontroles omhoog, van 63 in de eerste week, over 65 in de tweede week tot 116 in de derde week. Recentere cijfers zijn er nog niet.

Er werden in totaal ook al 48 administratieve sancties uitgedeeld. “Niet voor drugs, dat loopt altijd via het parket, maar voor andere zaken zoals verstoring van de openbare orde. Onze acties zijn eigenlijk vooral bedoeld om de dealers te irriteren”, aldus commissaris Govaert.

"De dealers verleggen hun terrein, en wij volgen gewoon."

Commissaris Didier Govaert

Dat werkt, volgens de commissaris. “Ze verleggen hun terrein naar de periferie van Matonge. En wij volgen gewoon. Daarenboven wordt de consument zo ook ontmoedigd, want als wij iemand wiet zien kopen, stoppen we die ook.”

De controles gebeuren door een twaalftal politie-inspecteurs. Zij controleren in de regel in uniform. “Maar het kan ook in burger”, waarschuwt Michel Goovaerts, korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , drugsdealer , nachtlawaai , alcoholverbod

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni