Studenten klagen over diefstallenplaag in Brik-koten

© brusselnieuws.be
30/03/2012
Studenten zijn geliefkoosde doelwitten voor inbrekers, zo kwam tvbrussel te weten. Ze gaan in het weekeinde meestal naar het ouderlijke huis, en op hun kamers liggen pc's, camera's, smartphones en andere apparatuur. De studenten zijn niet te spreken over de houding van studentenorganisatie Brik, die koten verhuurt.

In een reportage in het raam van Brussel XL laat tvbrussel studenten aan het woord die het slachtoffer waren van een of verschillende diefstallen. Zo huurt Marcus Flink zijn kot bij Brik. In zes maanden tijd kreeg hij al drie keer inbrekers over de vloer. Twee laptops is hij kwijt, een camera en een blackberry. "Jan en alleman heeft de sleutel van het gebouw: het internetbedrijf, de klusjesman, de poetsvrouw...," aldus Flink. "Brik heeft nu beloofd om nieuwe sloten te plaatsen, maar ik zal het pas geloven als dat ook effectief gebeurt," zegt Flink.

Ook in het kot van Zoë en Ilse in de Dansaerstraat is er al ingebroken. De maatschappij voor studentenkoten Sovebh heeft hun gebouw overgekocht. Nu Brik niet meer verantwoordelijk is voor het gebouw gaat het beter. "Sovebh heeft nieuwe klinken op de deur geplaatst. Er is wel een poging tot inbraak geweest, maar die is niet gelukt dankzij de nieuwe klinken," zegt een studente.

'Veiligheid is prioriteit'
De Brusselse organisatie Brik is zich bewust van de problemen. Brik is de servicedesk voor hoofdstadstudenten en is de opvolger van Quartier Latin. "Veiligheid is altijd één van de prioriteiten van Brik," zegt Sanne Vandebeeck, stafmedewerker huisvesting, aan brusselnieuws.be. "Brik neemt steeds alle mogelijke maatregelen om de panden te beveiligen. We kunnen echter slechts vaststellen dat de dag van vandaag mensen met slechte bedoelingen ook steeds inventiever worden."

"Wij betreuren jaarlijks 3 tot 4 inbraken in panden die we aanbieden," zegt Vandebeeck. "In overleg met de preventiediensten van de politie plannen we een aantal maatregelen," vervolgt Vandebeeck. Zo worden de toegangssassen van alle panden opnieuw geëvalueerd en wordt de wensbaarheid van camerabewaking in de panden onderzocht."

Brik heeft intussen een sleutelplan uitgewerkt, dat het onmogelijk moet maken dat studenten zelf sleutels laten bijmaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni