| Tijdens de optocht ter ere van Sint-Verhaegen drinken studenten heel wat af. Toch zijn er volgens de overkoepelende studentenorganisatie BSG ook heel wat scholieren die nuchter blijven.

Studentenfeest Sint-Verhaegen brengt ode aan mei ‘68

Godfried Roelant
© BRUZZ
17/11/2018

Ook dit jaar houden studenten uit de hoofdstad op 20 november een ludieke optocht ter ere van Paul-Theodore Verhaegen. Die richtte op die dag in 1834 de Franstalige Brusselse universiteit ULB op. Het thema dit jaar is burgerlijke ongehoorzaamheid naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de studentenrevolte in mei ’68.

‘Librex bafoué, universités engagées?’, wat zoveel betekent als ‘Recht staan in plaats van ondergaan?’, is dit jaar de slagzin van het studentenfeest Sint-Verhaegen. Daarmee willen de scholieren een ode brengen aan de studentenopstand in 1968, beter bekend als mei ’68.

“Die studenten wilden 50 jaar geleden hun stem laten horen en serieus genomen worden. Wij vragen ons af of we vandaag meer gehoord worden dan een halve eeuw geleden”, zegt Wouter Kuijk van de overkoepelende studentenorganisatie BSG aan BRUZZ.

‘Universiteit niet sparen’

Mei ’68 heeft zijn oorsprong in de Franse hoofdstad Parijs. Daar bezetten studenten toen massaal universiteitsgebouwen met de eis voor meer inspraak. De actie waaide over naar Brussel en was het begin van de ontmanteling van de Franstalige Brusselse universiteit ULB. De Nederlandstalige tak splitste zich af en koos met de VUB voor een eigen instelling. En dat heeft volgens Kuijk geloond.

'De laatste jaren heeft het sociale beleid een inhaalbeweging gemaakt. De koten zijn goedkoper geworden'

Wouter Kuijk, ondervoorzitter overkoepelende studentenvereniging BSG

“De VUB van een halve eeuw geleden is een wereld van verschil met de onderwijsinstelling vandaag. Er zijn enorme stappen gezet. De laatste jaren heeft het sociale beleid een inhaalbeweging gemaakt. De koten zijn daardoor goedkoper geworden”, zegt de studentenvertegenwoordiger hierover.

Toch beseft het BSG dat het altijd beter kan. “Deelnemers aan de stoet zullen met spandoeken en toespraken openlijk kritiek uiten op de huidige maatschappij. De eigen universiteit sparen ze daarbij niet. Wij zijn vastberaden en bereid om ons in te zetten voor een betere wereld en daarin is geen plaats voor onderdrukking”, staat te lezen op de website van de VUB.

Van Zavel tot Beurs

Met mei ’68 als hoofdthema willen de organisatoren ook het maatschappijbeeld van de gemiddelde student bijstellen. “De publieke opinie denkt bij Sint-Verhaegen nu enkel aan jongeren die feesten en zich lazarus drinken. Door de boodschap van mei ’68 breed uit te dragen willen we daar verandering in brengen. Er zijn trouwens ook heel wat studenten die deze dag nuchter beleven.”

'Er zijn ook heel wat studenten die Sint-Verhaegen nuchter beleven'

Wouter Kuijk, ondervoorzitter overkoepelende studentenvereniging BSG

Het feest voor de Brusselse Alma Mater start naar goede gewoonte op de Zavel. Studenten kunnen daar vanaf 12 uur terecht in een tijdelijk feestdorp. Van daaruit vertrekt om 16 uur de stoet richting de Beurs waar het gezelschap om 18 uur aankomt. Het volledige programma vind je terug op de website van de VUB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Onderwijs , Sint-Verhaegen , VUB , ULB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni