Studie: werkloosheidsgraad bepaalt criminaliteit

© FM Brussel
06/12/2010
De criminaliteit in een gemeente wordt bepaald door de werkloosheidsgraad, en niet door het aantal vreemdelingen. Dat zeggen Leuvense en Gentse professoren in een studie die De Standaard kon inkijken. In het Brussels gewest ligt de criminaliteit lager dan verwacht, gezien de hoge werkloosheid.

Politologen van de KU Leuven en criminologen van de Universiteit Gent werkten samen aan een studie die een antwoord moest bieden op een omstreden studie van Marion Van San. Die stelde een tiental jaar geleden vast dat de criminaliteit hoger lag bij allochtonen. Een veel gehoorde kritiek was dat Van San geen rekening hield met sociaal-economische factoren.

Die zijn volgens de nieuwe studie doorslaggevend. "We hebben in de studie met zoveel mogelijk factoren rekening gehouden," zegt politoloog Marc Hooghe (KUL) aan FM Brussel. "Leeftijd, geslacht, noem maar op. Het verband tussen werkloosheid en criminaliteit bleek het sterkst."

Zo blijkt de criminaliteit een stuk hoger in Wallonië dan in Vlaanderen. Volgens de onderzoekers ligt de criminaliteit in het Brussels gewest dan weer lager dan verwacht, gezien de werkloosheidsgraad van meer dan 20 procent.

"Als je Brussel vergelijkt met Luik en Charleroi is de situatie in Brussel een beetje erger maar rekening houdend met de hoge werkloosheid en het lage inkomen van de Brusselaar zou het eigenlijk veel erger kunnen zijn," zegt Hooghe. "Voor een grootstad valt het al bij al nog mee. Uiteraard zijn er heel ernstige samenlevingsproblemen maar die mogen ook niet overdreven worden. Je mag Brussel niet vergelijken met een braaf provinciestadje als Leuven. Als je Brussel vergelijkt met Amsterdam of Manchester, is onze enige grootstad er minder erg aan toe."

De academici zochten maar vonden geen enkel verband tussen het aantal vreemdelingen en criminaliteit. Ze hopen dat het beleid rekening houdt met de resultaten van hun studie. "De afkomst van iemand kan je niet veranderen maar zijn of haar sociale situatie wel. Werk is de sleutel tot maatschappelijke integratie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni