Een 200-tal Etterbekenaren rouwt om het verdwijnen van een stukje groen in hun buurt. In de Louis Hapstraat moet een parkje binnenkort plaats maken voor een blok met onder andere 6 sociale woningen. De gemeente belooft om een deel van de open ruimte te behouden, maar dat is voor de omwonenden niet genoeg. “Dat komt achter een gevel te liggen, in de schaduw. Dat trekt soms verkeerd volk aan.”
Taai buurtprotest tegen verdwijnen 'zakdoekpark' Etterbeek
Het parkje ligt de buurtbewoners nauw aan het hart, zij zien het dus niet graag verdwijnen. “Dat ‘zakdoekpark’ wordt gekoesterd door de buren en de scholen,” zegt Edgard Frederix, directeur van de aangrenzende English Academy. “Veel van de bewoners overwegen zelfs te verhuizen als het parkje verdwijnt. En dat met een burgemeester (Vincent De Wolf van MR, red.) die zegt dat hij stadsvlucht actief bestrijdt.”
‘Gemeente heeft haar verplichtingen’
De gemeente is evenwel duidelijk: de sociale woningen zúllen er komen. Anders moet er een wijziging worden doorgevoerd voor de kavel in het Gewestelijke Bestemmingsplan. “Als we daarvoor beginnen procederen, overtreden we onze bevoegdheden,” reageert stedenbouwkundig schepen Frank Van Bockstal (CD&V). “Dit is een gewestelijke verantwoordelijkheid. En dan zwijgen we nog over de sociale dimensie, daaromtrent heeft de gemeente ook haar verplichtingen.”
De omwonenden haalden al 2.600 handtekeningen op voor het behoud van het parkje via een petitie. Het stukje groen dat ze zullen overhouden na de bouw van de sociale woningen vinden ze verwaarloosbaar. “Daarbij zou het ook wel eens het verkeerde volk kunnen aantrekken,” voegt Frederix toe. “Nu is het een open park waar bijvoorbeeld veel moeders met buggy’s komen. Maar in Elsene en Sint-Gillis zien we dat parkjes in goede buurten vaak drugsdealers en kleine vandalen aantrekken van zodra ze achter een gevel worden verstopt.” (Lees verder onder de afbeelding)
Advocaat
“Het hangt er van af wat je beschouwt als verwaarloosbaar,” reageert Van Bockstal. “Ik begrijp de reactie van de buurtbewoners, het parkje zal ook nauwelijks zichtbaar zijn van de straatkant. Maar we zijn fier dat we behouden wat we kunnen.” De gemeente formuleert nu een ongunstig advies over het project, maar dat komt enkel voort uit esthetische bezwaren zoals het te moderne uitzicht van de voorgevel.
De enige uitweg voor de bewoners is een aanpassing van het bestemmingsplan voor het stukje grond. Dat lukt niet zonder politieke steun, maar de groep legt zich er niet bij neer. Ze heeft een speciale advocaat onder de arm genomen, “om te zien wat we kunnen doen om het de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij en Etterbeek minder gemakkelijk te maken. Het is jammer dat de gemeente haar handen wast in onschuld”.
Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.