Taxichauffeurs op de luchthaven van Zaventem staken vrijdagnamiddag gedurende 2,5 uur uit protest tegen verplichte taaleisen. De Vlaamse regering wil de chauffeurs vanaf 1 juli 2024 een mondelinge en schriftelijke toets Nederlands (niveau B1) opleggen. "De lat ligt veel te hoog", zegt Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van de Nationale Groepering van Taxiondernemingen, vrijdag in De Ochtend op Radio 1.
Staking taxichauffeurs Zaventem: 'Taaleisen Nederlands zijn te streng'
Steenberghen vindt dat taxichauffeurs op de luchthaven "uiteraard" Nederlands moeten kunnen, maar hij stelt zich ernstige vragen bij het opgelegde niveau. "Het schriftelijke examen is echt een probleem: 80 procent slaagt daar niet voor", stelt hij. " Van Vlaamse ambtenaren wordt ook een B1-niveau verwacht. We pleiten voor het basiskennisniveau A2, net zoals in andere landen."
Een basiskennis Nederlands is volgens Steenberghen genoeg. "Chauffeurs van De Lijn hebben geen taaleisen", zegt hij. "Het lijkt alsof taxichauffeurs geviseerd worden. Mensen die al jaren in de sector werken, dreigen hun job te verliezen. Dat is broodroof."
Door de combinatie van de krappe arbeidsmarkt en de 240 uur les die chauffeurs moeten volgen, vreest Steenberghen dat er "geen taxi's meer op de baan gaan zijn". Wie niet slaagt voor het examen riskeert zijn bestuurderspas in Vlaanderen te verliezen. Voor chauffeurs met een Brusselse vergunning gelden de Vlaamse taaleisen niet.
Volgens Steenberghen werken er 400 taxichauffeurs met een Vlaamse vergunning aan de aankomst van de luchthaven van Zaventem. Hij noemt de taxisector ook "de meest diverse sector van Vlaanderen, met veel mensen van verschillende komaf".
De vertegenwoordiger van de taxisector hoopt dat de maatregel nog wordt aangepast. Steenberghen suggereert bijvoorbeeld om het schriftelijke examen te laten vallen of mensen die al voor 2020 als taxichauffeur werkten een vrijstelling te geven. De chauffeurs hopen dat het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) voor eind februari met een antwoord komt op hun vragen.
'Gebruik openbaar vervoer'
Brussels Airport raadt passagiers die vrijdagnamiddag landen op de luchthaven aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Taxichauffeurs met een Vlaamse vergunning die werken aan de aankomstzone van Brussels Airport, leggen van 15 uur tot 17.30 uur het werk neer.
De actie kan het taxiverkeer op de luchthaven verstoren, stelt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport. De luchthaven weet niet wat er precies zal gebeuren, maar verwacht een mogelijk verminderde taxicapaciteit. Aankomende passagiers zullen ook verwittigd worden via schermen. "Het personeel is ook op de hoogte en kan mensen doorverwijzen naar het openbaar vervoer", aldus Pierard. Voor vertrekkende reizigers die met een taxi naar de luchthaven gaan, wordt weinig tot geen hinder verwacht.
Lees meer over: Samenleving , taxi's luchthaven , Brussels Airport