Het aantal singles in België blijft toenemen. Tegen 2060 zal de helft van alle Belgische huishoudens uit één persoon bestaan, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard dinsdag. Opvallend is dat, waar de cijfers in Vlaanderen en Wallonië zullen verdubbelen, die in het Brussels Gewest maar zeer licht zullen toenemen, omdat in Brussel al de helft van de huishoudens uit singles bestaat.
Tegen 2060 is helft van de huishoudens single
Ter vergelijking: in 2016 was nog maar één op de drie in ons land single. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Federaal Planbureau. "Die toename kunnen we toeschrijven aan twee groepen", zegt Dimitri Mortelmans, socioloog aan de UAntwerpen. "Er is de vergrijzing. Zowel alleenstaanden als weduwes/weduwnaars willen langer zelfstandig thuis wonen."
De tweede groep: de Sex and the City-generatie. "Dat zijn de happy singles die graag in bruisende grootsteden wonen." Het Planbureau ziet ook nog een derde groep: alleenstaande mannen tussen dertig en vijftig jaar. Zij hebben meestal een echtscheiding achter de rug.
Voordelen van de grootstad
In de grafieken is duidelijk te zien hoe in Vlaanderen (van 557.046 naar 1.330.902) en Wallonië (van 384.482 naar 844.257) het aantal singles explosief toeneemt. Maar in Brussel wordt er slechts een stijging verwacht van 246.263 naar 280.813 singles. Opmerkelijk is wel dat, in tegenstelling tot de rest van België, de singles in Brussel nu al de helft van de huishoudens vormen.
Volgens de Mediahuiskranten zien veel actieve jongeren economische en culturele voordelen aan wonen in de grootstad. Het grote aantal jonge migranten zorgt er ook voor dat de vergrijzing grotendeels teniet wordt gedaan.
'Singlereflex' broodnodig
Deze resultaten stemmen tot nadenken", zegt Philippe Donnay van het Federaal Planbureau. "Op het vlak van woon- en mobiliteitsbeleid moet worden rekening gehouden met deze verwachting." Een zogeheten 'singlereflex' is broodnodig, vinden experts, om de alleenstaanden niet te blijven benadelen.
"Brussel trekt daarin de kar", zegt Carla Dejonghe, voorzitster van de vzw All1. "Maar ook de belastingverlaging in Mechelen ter compensatie van de verhoogde afvaltaks zet de goede toon." Al zal dat niet volstaan. Volgens Urbanoloog Johan Rutgeerts (KU Leuven) moeten we, naar Scandinavisch model, afstappen van grote appartementen met twee slaapkamers om naar kleinere units van 50 tot 65 m² gaan.
Lees meer over: Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.