Tegencultuur? In Sint-Lámbrechts?? Dat meen je niet!
De ondertitel komt nogal klassiek over; het lijkt erop dat het weer eens gaat over de transformatie van dorp tot stad.
'Woluwe als epicentrum van de Europese tegencultuur, als laboratorium van een (vooral) muzikale revolutie' zou misschien completer zijn. Want elke hoofdstuk levert verrassende anekdotes op, zoals deze over het fenomeen 'De Ferme V'. De plaats van handelingen was de monumentale boerderij van de familie Verheyleweghen, de V stond plots symbool voor het overwinningsgeloof van de jeugd. De oude schuren werden tijdens de Chilicrisis omsingeld door rijkswachters te paard, bijgestaan door geheime agenten van bizarre signatuur.
Eens iets anders dan de degelijke boerenpaarden waarvoor Woluwe vroeger zo beroemd was. Enkele van 's lands eerste wetswinkels en centra voor gezinsplanning zagen er het licht. De omstreden (abortus)arts Willy Peers was er kind aan huis. En natuurlijk waren er de concerten. De lijst van groepen die in de Ferme V voor het eerst buiten Engeland optraden is ongelofelijk indrukwekkend. Natuurlijk was het hele gebeuren een doorn in het oog van vele weldenkende Woluwenaars. Hun vermogen om de oorspronkelijke dynamiek te ridiculiseren en banaliseren en daarna te kanaliseren en te recupereren, wordt in het boekje toch heel fijntjes uit de doeken gedaan en dit niveau wordt bijna in elk hoofdstuk gehaald.
-------------------------
Presentatie door Bernard Ide en Jacques Bette op vrijdag 16 december om 10.45 u in het Maison des Jeunes, Prekelindenlaan 78. ISBN 978-2-8052-0138-7, 14,50 euro.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.