Eind achttiende eeuw kwam met de Franse Revolutie een einde aan de brouwactiviteiten in de Ter Kamerenabdij. Met het nieuwe 'La Cambre' keert dat bier symbolisch terug naar Brussel. Het nieuwe brouwsel, ontwikkeld door de Brusselaar Vincent Poswick, is een licht abdijbier.
Ter Kameren krijgt abdijbier
In 1201 stichtte dame Gisèle de abdij van Terkameren aan de voet van de Maalbeekbron. Ze kreeg hierbij de steun van de machtige abdij van Villers la Ville en van de hertog van Brabant die haar een bron schonk, gronden, de vijvers van Elsene en een molen op het Flageyplein. De cisterziënzernonnen brouwden er eeuwenlang bier voor eigen consumptie, voor pelgrims, en waarschijnlijk ook voor de lokale bevolking, die bier verkoos boven het destijds vaak vervuilde stadswater.
Met de Franse Revolutie verloor de abdij haar oorspronkelijke religieuze functie en daarmee ook de brouwactiviteit. De gebouwen en het park bleven wel goed bewaard.
Met zijn nieuwe abdijbier wil de Brusselse brouwer van La Cambre herinneringen ophalen aan de tijd dat de Brusselse abdijen floreerden, al gaat het om een nieuw recept. Rond het Flageyplein werd toen veel gebrouwen, dankzij de aanwezigheid van de Maalbeekbron.
Zelfs de hedendaagse straatnamen getuigen nog hiervan: Brouwerijstraat, Giststraat, Kuipstraat of Spiraalbuisstraat bijvoorbeeld. Het nieuwe bier is ook een eerbetoon aan de vrouwen die het (toch overwegend mannelijke) beroep van brouwer uitoefenden.
5,6 procent alcoholgehalte
La Cambre is een fris blond bier van hoge gisting. Zoals de meeste abdijbieren krijgt het een tweede gisting op de fles, waardoor het geraffineerder van smaak is en langer kan worden bewaard, meldt de brouwer Vincent Poswick. Hij ontwikkelde het recept zelf en benadrukt dat het niet om een etiketbier gaat. Met zijn 5,6 procent alcoholgehalte is het een van de lichtste abdijbieren. Twee verschillende hopsoorten zorgen voor een licht bittere smaak, wat volgens de brouwer voor een enigszins droog mondgevoel zorgt. Dat moet het bier dorstlessend maken.
Op dit moment wordt het bier nog gebrouwen door een partneronderneming, brouwerij Anders in Limburg. Maar Vincent Poswick wil graag een onderdak vinden voor zijn eigen Brasserie de la Cambre in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zo de traditie van de Brusselse brouwerijen versterken, zoals bijvoorbeeld de Zennebrouwerij en brouwerij Cantillon al doen. Hij geeft zichzelf daar twee jaar de tijd voor. "We zoeken een locatie ten zuiden van het Kanaal, omdat we met onze brouwerij ook toeristen willen ontvangen. Een locatie in Molenbeek langs het Kanaal misschien, ofwel in Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis, Elsene of Etterbeek."
La Cambre is verkrijgbaar in flessen van 33 en 75 cl. Het is te koop bij alle Deli Traiteur-zaken in Brussel, brouwerij Vanderlinden en in enkele horecazaken in Brussel. Kostprijs: 1,80 euro per flesje van 33 centiliter.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.