Met de opening van het nieuwe park bij Thurn & Taxis, eindigt ook een tijdperk. Het ruwe, onbeminde gebied dat het hippe park ooit was, is volledig uitgevlakt. Zeven jaar lang volgde fotografe Virginie Schreyen de evolutie. Gewapend met camera, ging ze op zoek naar de meest sprekende beelden. Het resultaat is een mapje met tien postkaarten, te koop in het park zelf.
Thurn & Taxis: 'Benieuwd naar het effect van het park op de buurt'
“Het was Ruth Plaizier, grafisch vormgeefster voor onder meer uitgeverij Plaizier, die me zeven jaar geleden vroeg of ik de wijk rond Thurn & Taxis wilde fotograferen,” legt Schreyen uit. “Ruth had er net een huis gekocht en voelde iets borrelen in de wijk. Dat het uiteindelijk een park zou worden, wist nog niemand.” De metamorfose doorheen de jaren is enorm. “Je kan je nu haast niet meer inbeelden hoe ruw het er toen uitzag,” vertelt Schreyen. “De buurt was volledig aan haar lot overgelaten. Bewoners gooiden afval en zelfs oude meubels over de brug waar nu het park is.”
Toch zag Schreyen ook de schoonheid van het lelijke. “Ik ontdekte schrijnende toestanden: daklozen die in de struiken onder de brug leefden, Roma die zich warm hielden door het stortafval te verbranden. Maar er waren ook mooie initiatieven. Zo eigenden buurtbewoners zichzelf een stukje grond toe en begonnen ze een stadstuintje. Ik ontmoette ook een Pool die een soort openluchthotelletje had gemaakt met de meubels die hij vond.”
Blijven opvolgen
Hoe mooi Schreyen het park vandaag ook vindt, er is een naïviteit voorgoed verdwenen. “De eerste fase van het park is nu af, maar ik ga het blijven opvolgen. Ik ben benieuwd naar het effect ervan op de buurt.”
De postkaarten met begeleidende tekst zijn te koop in het FarmHouse in het park bij Thurn & Taxis.
Prijs: €8
Lees meer over: Laken , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.