Drillen voor het nationaal défilé, politiepaarden opleiden en helikopters bekijken. Een kleine dertig tieners dompelen zich acht dagen onder in de kadettenschool van politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene, een primeur in België. “De politie kan ook iets leren van die jongeren.”
Tieners op eerste kadettenschool: ‘Clichés over politie kloppen niet’
Huzeyfe (16) uit Anderlecht wil over een paar jaar de Anti-Overvalbrigade van de Brusselse politie versterken. Wat die precies doen? Dat is ook voor hem nog niet helemaal duidelijk. “Maar net daarom doe ik mee met de kadettenschool. Hier leren we over de verschillende politieafdelingen, of over de voorwaarden om de politietesten af te leggen. We ontmoeten commissarissen en rechercheurs, c’est assez génial.”
Samen met zo’n 25 andere tieners neemt Huzeyfe deel aan de allereerste (tweetalige) kadettenschool van België, bij de politie van Brussel-Hoofdstad en Elsene. Deze week krijgen ze al hun eerste marcheerlessen (‘Geef acht!’), helpen ze mee politiepaarden opleiden en bezoeken ze het trompetterskorps. Volgende week krijgen ze nog eens drie dagen intensieve drill, en als kers op de taart mogen ze zondag 21 juli mee defileren tijdens de nationale feestdag.
Bang van de politie
De Brusselse korpschef haalde de mosterd bij de Londense politie, die wekelijks tieners samenbrengt in een goed draaiende kadettenschool. Bedoeling is niet om al meteen jongeren te werven voor de politie (die met forse tekorten kampt), al zou dat mooi meegenomen zijn. Wel wil de politie de banden met de jeugd zo veel mogelijk aanhalen.
“Burgers zien vaak alleen maar agenten die pv’s uitschrijven. Maar de politie doet zo veel meer, en dat willen we de jongeren bijbrengen,” zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. "Omgekeerd kunnen wij ook veel leren van de jongeren. Wat gaat er in hen om? Vaak zijn ze bang om naar de politie te stappen, terwijl wij er net zijn om hen te helpen.”
"De politie is streng en gemeen, is het cliché in mijn omgeving. Maar hier zie ik sympathieke, respectvolle mensen"
Dat er clichés bestaan over de politie, kan Adam (16) uit Sint-Jans-Molenbeek bevestigen. “Streng, gemeen, soms racistisch, machtsmisbruik. Dat soort ideeën hebben mensen uit mijn omgeving vaak over de politie. Maar ik wilde weten wat er achter de schermen gebeurt. En ik zie vooral sympathieke, respectvolle, rechtvaardige mensen, die weten hoe ze plezier moeten maken (lacht).”
Burgerzin
Als de evaluatie positief is, wil de politie de kadettenschool verder uitbouwen, net zoals in Londen. “De kadetten zouden doorheen het jaar regelmatig samenkomen. Ze kunnen de politie ook helpen bij evenementen, door bijvoorbeeld de inschrijvingen te doen bij de 20 kilometer door Brussel, of door deel te nemen aan de herdenkingsceremonies van 11 november. Mét hun kadettenuniform aan, natuurlijk,” zegt Van de Keere.
Banden aanhalen en burgerzin bijbrengen dus, maar de komende dagen is het ook hard trainen voor het nationaal défilé op 21 juli. Commissaris Welch van de Brusselse recherche is kritisch: “Er is nog wat werk aan de winkel. Maar volgende week hebben ze nog drie dagen drill. Dat komt wel goed.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Onderwijs , politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene , Ilse Van De Keere , kadettenschool , nationale feestdag
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.