Tijdens de kerst - en nieuwjaarsperiode zijn minstens 155 mensen in ons land gewond geraakt door vuurwerk. Dat meldt de Stichting Brandwonden woensdagavond. Nog steeds melden slachtoffers zich in brandwondencentra en ziekenhuizen, klinkt het. Zo hebben dinsdag nog vier slachtoffers zich gemeld in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek.
Tijdens eindejaarsperiode zijn minstens 155 vuurwerkslachtoffers gevallen
De Stichting Brandwonden registreert al enkele jaren de vuurwerkongevallen van 23 december tot en met 2 januari. Door de coronacrisis en de bijhorende maatregelen was er in de periode 2020-2021 een daling te zien van het aantal vuurwerkongevallen met lichamelijke letsels. Er werden toen één dodelijk slachtoffer en twintig gewonden geregistreerd.
In de eindejaarsperiode vorig jaar (2021-2022) waren er 68 slachtoffers, een aantal dat vergelijkbaar is met de jaren voor de pandemie. Dit jaar vielen er met kerst 12 gewonden en op nieuwjaar 143, waarmee het aantal slachtoffers dus opmerkelijk hoog ligt.
Het aantal kan bovendien nog oplopen aangezien nog steeds slachtoffers met verwondingen van enkele dagen oud aankloppen in ziekenhuizen en brandwondencentra. Dinsdag meldden zich nog vier slachtoffers in het brandwondencentrum van Neder Over Heembeek.
Van de 155 slachtoffers liepen er 103 brandwonden op, bij 29 van hen hing het om gehoorschade. "De handen en het aangezicht waren weer de meest voorkomende lichaamsdelen waar er letsels werden vastgesteld", meldt de Stichting Brandwonden. "Vaak gaat het om kleinere maar soms diepe brandwonden door het fout manipuleren van vuurwerk."
Vaak jongeren uit stedelijke gebieden
De meerderheid van de slachtoffers (113) waren mannen of jongens. In 27 procent van de gevallen gaat het om slachtoffers die jonger zijn dan 21 jaar, terwijl dat de voorbije jaren 10 procent was. Het gaat ook vaker om jongeren uit stedelijke gebieden.
Het valt tot slot nog op dat slachtoffers vaak gewond raakten door illegaal vuurwerk. Bijna 70 procent van het vuurwerk bleek op een illegale manier verworven te zijn.
De Stichting Brandwonden wijst erop dat dat vuurwerk vaak uit Polen en omliggende landen komt en dat de handleiding dan geschreven is in een taal die de meeste Belgen niet begrijpen.
De Stichting Brandwonden en de Belgische Brandwondencentra pleiten voor een algemeen verbod op het gebruik en de verkoop van vuurwerk in België.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Vuurwerk , Oudjaar , Nieuwjaar