De Ateliers Mommen in Sint-Joost-ten-Node staan onder zware druk. De gemeente zet een belangrijke huurovereenkomst met de kunstenaarsgemeenschap stop. "Eenzijdig en zonder overleg", hekelt de vzw achter de Ateliers.
De Ateliers Mommen in Sint-Joost-ten-Node staan onder zware druk. De gemeente zet een belangrijke huurovereenkomst met de kunstenaarsgemeenschap stop. "Eenzijdig en zonder overleg", hekelt de vzw achter de Ateliers.
"De Ateliers Mommen worden vandaag (opnieuw) bedreigd", zo begint de tekst die zaterdag op de Facebookpagina van de Ateliers Mommen verscheen en waar BX1 vanochtend over berichtte.
De Ateliers Mommen is een ontmoetingsplaats met werkruimtes en woonplaatsen voor kunstenaars in Sint-Joost-ten-Node. De vzw Ateliers Mommen verenigt de kunstenaars. De gebouwen zijn sinds 2004 in handen van de gemeente. De autonome gemeentelijke regie (RCA) staat in voor het beheer.
Sinds 2010 bestaat er tussen de RCA en de vzw een officiële overeenkomst van samenwerking. Daartoe behoort een huurovereenkomst voor het zogeheten ‘Salon Mommen’, een deel van het gebouw dat als centrale ontmoetingsplaats wordt gebruikt en waar voorstellingen en concerten worden gehouden.
Toekomst in gevaar
Die huurovereenkomst wordt door de RCA nu stopgezet. "Eenzijdig en zonder enig overleg", stellen de kunstenaars. Zij vrezen dat hierdoor de toekomst van de Ateliers, waar vorig jaar zo'n 80 kunstenaars en artiesten actief waren, wordt bedreigd.
De RCA stelt voor om het huidige ‘Salon’ van het eerste verdiep naar de benedenverdieping te verplaatsen. Die ruimte is volgens de kunstenaars echter ongeschikt voor de activiteiten van 'het Salon'.
De vrijgekomen ruimte zou tot verhuurbare ateliers worden omgebouwd, "om nieuwe inkomsten te generen", aldus de vzw. De voor het dossier bevoegde ambtenaar van de RCA zei niet met de pers te mogen spreken. Burgemeester Emir Kir (PS) en de bevoegde schepen Mohamed Azzouzi (PS) waren niet bereikbaar voor commentaar.
Desinteresse gemeentebestuur
Volgens een gemeenteraadslid is er bij de gemeente desinteresse in de Ateliers. "Het huidige gemeentebestuur beheert de Ateliers zoals een vastgoedproject met huurinkomsten. Ze staat niet stil bij de culturele en sociale rol van de Ateliers."
Het gebouw van 4.000 vierkante meter werd in 1875 op initiatief van schrijnwerker-zakenman Félix Mommen opgetrokken. Volgens hem was er een gebrek aan ateliers voor kunstenaars en ambachtsmensen. Doorheen de tijd bleef die bestemming van de gebouwen behouden.
De huidige groep bewoners heeft nog tot 28 februari 2018. Dan loopt de huurovereenkomst af. Een petitie online voor het behoud van het Salon werd op moment van schrijven door 1.254 mensen ondertekend. Op 18 november organiseert de vzw een opendeurdag.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.