ToekomstATELIERdelAvenir, de zaterdagschool die kinderen uit achterstandswijken ‘een duwtje in de rug’ geeft, blijft groeien. Vijf jaar na de oprichting telt het instituut ruim tien keer zoveel kinderen, gastdocenten en voltijdse equivalenten als bij de aanvang van het project. Dit jaar mikt het Toekomstatelier op 160 tot 180 nieuwe leerlingen, volgend jaar opent een nieuwe antenne.
Toekomstatelier groeit als kool
ToekomstATELIERdelAvenir (afgekort TADA), de zaterdagschool voor kinderen uit Molenbeek, Anderlecht en Sint-Joost-ten-Node, blijft groeien. Bij de start van het Toekomstatelier, in 2012 waren er ongeveer vijf voltijdse equivalenten in dienst, nu zijn dat er 18. Met enkele tientallen docenten bij de aanvang, en inmiddels tweeduizend is ook het aantal lesgevers in de hoogte geschoten.
Dit jaar starten tussen de 160 en 180 nieuwe leerlingen aan het drie jaar durende programma. De vraag is volgens oprichtster Sofie Foets ieder jaar groter dan het aanbod. “Vorig jaar hebben we alle leerlingen uit het vijfde leerjaar bezocht van het Nederlandstalig onderwijs in Molenbeek. 40 procent van de kinderen wilde meedoen, maar we konden enkel aan 15 procent een plek geven,” zegt Foets. Ze werkt dan ook volop aan de uitbreiding van het TADA, en mikt op een capaciteit van minstens duizend leerlingen in 2020.
Vanaf 2018 start TADA daarnaast met een nieuwe antenne. In welke gemeente die zal komen, is nog niet bekend. “We zoeken nog naar een plek waar we het meest gewenst zijn. We zijn volop bezig dat uit te bouwen,” zegt Foets. Daarnaast zullen de antennes in Molenbeek en Anderlecht nog tweetalig worden. De antenne in Molenbeek krijgt er een Franstalige tak bij, en Anderlecht breidt uit met een Nederlandstalige tak.
Emancipatie
“Alles is heel snel gegroeid,’” zegt Foets. “Dat er zoveel docenten zijn die vrijwillig komen lesgeven, toont aan dat de burger meer wil doen voor de emancipatie van de Brusselse jeugd,” zegt Foets. Alle lesgevers werken vrijwillig. TADA steunt daarnaast alleen op giften uit de privésector (van bedrijven zoals Axa en Ernst&Young) en fondsen (zoals de Fondation Bernheim).
Het instituut wil kinderen vanaf 9 à 10 jaar met een moeilijke sociaaleconomische achtergrond kennis aanbieden die ze via andere kanalen niet krijgen. De lessen zijn opgebouwd rond verschillende beroepen, zoals advocaat, journalist, fotograaf, modeontwerper of politieman, waarbij gastdocenten komen spreken.
Blije alumni
Ook voor alumni; leerlingen die nu 14 en 15 jaar oud zijn, blijft TADA beschikbaar. Ze komen een aantal keer per jaar terug om te helpen bij activiteiten, of elkaar te ontmoeten tijdens het jaarlijkse sportevenement. “Iedereen houdt er iets anders aan over," zegt Foets. "Sommigen zijn blij dat ze hebben leren spreken voor publiek, of hebben uitgevonden dat er geen domme vragen zijn. Anderen zeggen dat je veel kunt bereiken als je je best doet.”
Daarmee heeft het Toekomstatelier volgens Foets een gedeelte van zijn doel bereikt. “Bovendien gaan alle alumni nog naar school. Dat is niet evident als je naar de statistieken kijkt.”
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.