De Brusselse regering buigt zich donderdag over het voorstel van minister Brigitte Grouwels (CD&V) over de uitbreiding van de noodopvang voor daklozen. Grouwels reageert scherp op de kritiek van staatssecretaris Maggie De Block als zou Brussel te weinig doen. “De Block heeft opvangcentra voor asielzoekers gesloten, die mensen kloppen nu bij ons aan.”
'Toeloop winteropvang omdat De Block centra sloot'
Lees ook: Nachtopvang daklozen nu al overvol
De uitspraak van Maggie de Blocks woordvoerster vandaag in De Standaard zinderen nog na bij Brigitte Grouwels, samen met minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) in Brussel bevoegd voor de dringende opvang, de zogenaamde eerste lijnsopvang. De Blocks woordvoerster stelt de vraag “of we (de federale overheid/De Block, red.) nog geld moeten blijven pompen in Brussel." Volgens De Block doet Brussel niet genoeg voor de opvang van de daklozen.
“Mevrouw De Block is niet goed geïnformeerd. Bij piekmomenten voorziet het Brusselse Gewest in 400 plaatsen, dat is meer dan het federale niveau”, zegt Grouwels in een interview op FM Brussel. Mevrouw De Block heeft vorig jaar heel w at asielcentra en transitcentra gesloten, en personeel dat daar werkte ontslagen. Nu leven die mensen op straat in de barre winterkou. Daardoor kennen de Brusselse opvangcentra een toeloop aan asielzoekers en uitgeprocedeerden”, aldus Grouwels.
“Brussel kan onmogelijk het OCMW spelen voor het hele land, laat staan de hele wereld. Eenmaal de dringende nood is gelenigd moeten we opnieuw met de federale overheid aan tafel zitten over de verdeling van de taken inzake opvang.”
Uitbreiding nachtopvang
Grouwels gaat donderdag samen met haar collega Huytebroeck wel voorstellen om de nachtopvang uit te breiden. “Er mogen geen daklozen buiten slapen. Ik ben blij dat de NMBS een warme plaats open heeft gesteld in het Zuidstation, en ook dat Maggie De Block vijftig extra plaatsen heeft geopend. Maar dat is niet voldoende”.
'Noodopvang pas onder bepaalde temperatuur'
Grouwels overweegt voorts om de noodopvang pas te openen wanneer de temperatuur onder een bepaald niveau zakt. “Zo werkt dat ook in andere Europese steden”.
Maar Grouwels geeft ook toe dat er in Brussel een probleem is. “We hebben andermaal de 19 OCMW’s aangeschreven met de vraag wat ze kunnen doen. Bovendien moeten we kijken of Samu Social de 1,1 miljoen werkingsmiddelen die het Gewest toestopt op een efficiënte manier gebruikt.
Grouwels stelt zich ook vragen bij de beslissing van burgemeester Emir Kir (PS) om vlak voor de winter de bezetters van de Gesukerk in Sint-Joost op straat te zetten.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.