Traject tram 81 als groene long
"Ons project hebben we Ba-O-Bab 81 gedoopt. Tram 81 gaat van laag- naar hoog-Sint-Gillis en symboliseert ons actieterrein," zegt Sabine François van Duurzame Wijken, een project dat vorig jaar werd gelanceerd door Leefmilieu Brussel. Bewoners en gebruikers van een wijk mochten voorstellen doen die de leefbaarheid van hun buurt konden verbeteren. Veel aandacht gaat naar hoe de ecologische voetafdruk van de wijk omlaag kan en hoe de sociale cohesie versterkt kan worden. Vijf wijken zullen een jaar lang ondersteund worden: Pinoy in Oudergem, Helmet in Schaarbeek, de tuinwijk Forest Vert in Vorst, het hart van Elsene rond het Flageyplein en de wijken rond tram 81.
"De basis is een groep bewoners die samenwerken met de gemeente, hun buren en andere spelers in de wijk," zegt François. "Mijn rol bestaat erin met de buurt initiatieven op te zetten, in de hoop dat die na verloop van tijd autonoom verder kunnen."
"Tram 81 loopt langs grote verkeersaders met veel verkeer en weinig groene ruimte," zegt Valérie Mahaut, een van de twaalf inwoners die het project mee op poten zetten. "We hebben de mensen aangespoord om meer bloemen aan de vensters en op de vensterbanken te zetten."
De maand maart staat in het teken van duurzame voeding. Op 6 maart was een couscousfestijn de aanleiding voor een debat over voeding en wat de inbreng van de wijk hierin kan zijn. Volkstuintjes waar iedereen kan tuinieren en bijvoorbeeld zijn prei tegen een appel van de buur kan ruilen, kenden veel bijval. Ook het gezamenlijk aankopen van duurzaam (biologisch) voedsel is populair. "Op 26 maart om halfzeven komen in het Resto du Cœur (Bosniëstraat 22) voedselteams hun project voorstellen," zegt François. "Mensen vergelijken de prijzen in de supermarkt en besluiten dan dat biovoeding duur is. In de supermarkt is dat zo, maar als je voeding collectief aankoopt, is er geen prijsverschil meer."
Voor Mahaut is de toekomst groen: "We verspreiden ook informatie over hoe de buurt op eenvoudige manieren kan besparen op de energiefactuur en dus het milieu een beetje spaart. Maar informatie verspreiden kost geld en vergt veel inspanning. Hopelijk kunnen we blijven rekenen op de steun van de overheid, want op vrijwillige basis alleen is het moeilijk om deze dynamiek erin te houden."
:: Meer info op www.leefmilieubrussel.be/duurzamewijken of 02-543.44.12
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.