Een twintigtal activisten hebben afgelopen donderdag een conferentie verstoord in Café Laïque in Etterbeek. Kinderpsychiater Caroline Eliacheff en professor Céline Masson waren daar aanwezig om hun laatste publicatie te bespreken: ‘La Fabrique de l’enfant transgenre’. De activisten gooiden met modder en uitwerpselen en beplakten de vitrine van het café, omdat het 'racistisch' en 'transfoob' zou zijn.
‘Transactivisten’ verstoren lezing over gender door met modder naar café te gooien
In ‘La Fabrique de l’enfant transgenre’ uiten Eliacheff en Masson hun bezorgdheden over de ‘psychologische conditionering van jongeren’ die vermoeden dat hun genderidentiteit niet overeenkomt met hun biologisch geslacht. De sprekers werden uitgenodigd in Café Laïque in Etterbeek voor een publiekelijk debat over het onderwerp.
Trans activisme bij jongeren
“Tijdens het gesprek werd vooral ingegaan op de gevolgen van transactivisme bij jongeren”, zegt Fadila Maaroufi, co-oprichter van Café Laïque. “Een van de sprekers volgt als psychiater minderjarige patiënten op die vermoeden dat ze trans zijn. Volgens haar is er momenteel een explosie van jonge meisjes die een hormonenbehandeling willen opstarten en hun geslachtskenmerken willen laten veranderen. De bedoeling van het debat was om samen na te denken over die tendens. Waarom zijn er plots zoveel aanvragen? Welke gevaren schuilen daarin? Hoe moeten we daar als maatschappij mee omgaan?”
“Voor alle duidelijkheid: niemand heeft ooit de trans-identiteit in vraag gesteld”, gaat ze verder. “Maar volgens ons moet er een onderscheid gemaakt worden tussen volwassenen en kinderen, omdat deze behandelingen en ingrepen onomkeerbare gevolgen hebben voor minderjarigen. Fysiek, maar ook psychologisch. Volgens ons is het belangrijk om dat onderwerp bespreekbaar te maken."
Delicaat onderwerp
De organisatoren waren zich ervan bewust dat dit een bijzonder delicaat onderwerp is. In de aanloop naar de conferentie, waarschuwden verschillende activisten al voor de gevolgen indien het evenement niet zou worden afgelast. Die bedreigingen werden volgens Maaroufi gemeld bij de politie, maar omdat er diezelfde avond ook een Europese Raad plaatsvond in de wijk, waren er onvoldoende agenten om het café van permanentie te voorzien.
“Zo’n halfuur nadat het evenement van start ging, kwamen een twintigtal gemaskerde activisten het café binnen om de bijeenkomst verstoren”, vertelt Maaroufi. Hoewel de zaal gesloten was voor het grote publiek, slaagden ze erin om naar binnen te glippen terwijl iemand de zaal even verliet om een telefoontje te plegen. “Ik probeerde hen tegen te houden, maar ze duwden mij opzij, gooiden stoelen en mensen omver, smeten met dierlijke uitwerpselen en modder."
"Mijn collega heeft de activisten voorgesteld om te gaan zitten", gaat Maaroufi verder. "Ze heeft hen zelfs een microfoon aangeboden om het debat aan te gaan, maar daar wilden ze niets van weten. We hebben ons best gedaan om de zaken te kalmeren, maar het was duidelijk dat deze mensen niet openstonden voor discussie."
Een aantal activisten beplakten ook de glazen vitrine van het café met papieren waarop “racistisch” en “transfoob” te lezen stond. Een foto verscheen kort op de Instagram-pagina van het collectief Collages Feministes Bruxelles, maar werd later weer offline gehaald. Een ander collectief, 'Ursula', liet folders achter die Café Laïque opnieuw van transfobie beschuldigden.
Uiteindelijk werd de conferentie vroegtijdig stopgezet. Volgens Maaroufi werd één van de activisten gearresteerd, maar dat wil de politie niet bevestigen. "Wij zijn donderdagavond inderdaad ter plaatse gegaan omstreeks 19.00 uur", zegt Wout Monteyne, woordvoerder van de politiezone Montgomery. "Daarbij werden verschillende mensen verhoord. Het onderzoek naar wat er zich precies heeft afgespeeld is momenteel volop aan de gang."
Omstreden namen
Caroline Eliacheff en Céline Masson krijgen wel vaker het verwijt transfoob te zijn. Eliacheff werd in het verleden al verschillende keren van het programma geschrapt nadat organisatoren bedreigingen ontvingen, zo vertelt Maaroufi. Dat gebeurde onder andere afgelopen november in Rijsel. Bij een ander evenement in Parijs moest Eliacheff noodgedwongen via een videocall deelnemen aan het gesprek, omdat fysieke aanwezigheid te veel risico's met zich mee zou brengen.
Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , activisme , vandalisme , transactivisten , Gender