Treinstaking zorgt niet voor buitengewone verkeershinder

© FM Brussel
03/10/2012
Woensdag ligt het treinverkeer helemaal plat door een 24-urenstaking. Dat zorgde niet echt voor de gevreesde verkeerschaos. Het waren vooral enkele ongevallen die op sommige trajecten voor extra extra hinder zorgden. In de avondspits kwam daar nog de stortregen bovenop.

Sinds dinsdagavond 22 uur ligt het treinverkeer in ons land opnieuw voor 24 uur plat. Inzet van de staking: de hervorming van de NMBS-structuur. Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) wil de driekoppige structuur terugbrengen naar twee entiteiten, de vakbonden zien de spoorwegen liever omgevormd tot één groot bedrijf.

"We verontschuldigen ons voor het ongemak bij de reizigers", zegt Luc Piens van de christelijke vakbond. "Maar we hopen ook dat de pijn die we de reizigers nu aandoen in de toekomst vermijden kan worden als er door de verandering uiteindelijk sprake kan zijn van één bedrijf, één organisatie, één goed werkende structuur en van een goede dienstverlening en stiptere treinen."

Avondspits
De avondspits verloopt zonder al te grote moeilijkheden. Wel is er op de E19 vanuit Brussel richting Antwerpen een erg lange file, al van voor Mechelen. Volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum moeten automobilisten daar rekening houden met een wachttijd tot 30 minuten, mogelijk zelfs meer. Ook op de A12 en op de Antwerpse ring, zowel richting Gent als richting Nederland, staan er lange files.

De Brusselse buitenring kampt nog een beetje met de gevolgen van een ongeval eerder woensdagmiddag in Zaventem. Ook een klein incident op de E40 in Ternat richting Gent, waar een voertuig met aanhangwagen getakeld wordt, zorgt voor kijkfiles die reiken tot op de Brusselse buitenring vanaf Zaventem. De wachttijd loopt daar op tot 1 uur.

Op de binnenring rond Brussel tenslotte was er een klein ongeval aan het Leonardkruispunt richting Waterloo.

Ochtendspits
De ochtendspits in en rond Brussel was druk maar niet abnormaal. Op bepaalde stadsassen richting het centrum van Brussel, zoals bijvoorbeeld de Keizer Karellaan vanuit Gent, liep het wat moeizamer.

"Enkel op de E19 was het extra druk door een ongeval met een tankwagen. Op verschillende plaatsen in het land heeft de vakbond ook stakingspiketten opgezet. "Dat is het geval in Brussel, Brugge maar ook op andere plaatsen", zegt Bart Crols van de NMBS.

Alternatieve vervoersmiddelen
Dinsdagavond stonden er op verschillende treinperrons een aantal gestrande reizigers die gehoopt hadden met de laatste trein nog naar huis te kunnen. Vandaag zullen die treinperrons volledig leeg blijven.

Schoolkinderen en leerkrachten die door de staking niet op school raken, zijn wettig afwezig. Bij de meeste bedrijven geldt dat echter niet. Veel werknemers nemen vandaag dan ook een dag verlof of zochten naar een alternatieve manier om zich te verplaatsen.

Wie van of naar Brussel moet, kan bijvoorbeeld een beroep doen op de carpoolpartners van Taxistop. "Op de website van Taxistop, carpoolplaza.be, kan je op zoek gaan naar een carpoolpartner. Die site is er voor alle dagen, maar kan natuurlijk ook nuttig zijn op een stakingsdag als deze", legt Angelo Meuleman van Taxistop uit.

Zowel mensen die op zoek zijn naar een lift als chauffeurs die een lift aanbieden, kunnen een zoekertje op de site plaatsen. "We willen zeker niet de eerste hulp bij een staking zijn, maar wel een deel van de oplossing voor de fileproblematiek. We hopen dat de treinstaking een positief effect heeft op het carpoolen voor elke dag."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni