Binnenkort groeit er in Brussel weer een treuracacia, een boom die decennialang verdwenen was uit ons land. Basissschool Hendrik Conscience plant de zeldzame boom in het kader van de campagne van de bûûmplanters.
Treuracacia doet herintrede
De bûûmplanters is een nieuw burgercollectief dat de leefbaarheid van de stad wil verhogen door meer groen. Het collectief heeft een growfundingsactie opgezet om particulieren, scholen en bedrijven aan te moedigen om te planten. Wie meedoet, krijgt een klimplant, struik of boom voor de eigen tuin met bijbehorende planttips. Wie zelf geen tuin heeft, kan zijn boom in een school laten planten en zo investeren in de vergroening van de Brusselse scholen.
Omdat de bûûmplanters ook de biodiversiteit in de stad willen verrijken en aandacht hebben voor de botanische en cultuurhistorische waarde van planten, geven ze de voorkeur aan vergeten of verdwenen bomen. “We kiezen voor niet-alledaagse exemplaren, die je niet in het tuincentrum vindt,” zegt bûûmplanter Yoeri Bellemans. “We werken daarvoor samen met het Centrum voor Botanische Verrijking.”
Hoewel de growfundingcampagne nog loopt, wordt toch nu al begonnen met het planten. “Het is immers volop plantseizoen,” zegt Bellemans. Zo zal basisschool Hendrik Conscience in Schaarbeek op 23 januari dertig zeldzame bomen en planten in de grond steken. Het pronkstuk is de treuracacia. “Deze boom heet treuracacia, maar is eigenlijk de treurvariant van de valse christusdoorn,” zegt Kris Michielsen van het Centrum voor Botanische Verrijking. “De boom werd voor het eerst beschreven in 1822. Hij werd altijd op kleine schaal gekweekt, maar verdween rond 1850 uit onze contreien.” Het Centrum kon aan materiaal geraken van een overgebleven oude treuracacia uit Engeland en slaagde erin de variant opnieuw te kweken. Het eerste exemplaar komt dus in Schaarbeek.
Op 27 januari organiseren de bûûmplanters een benefiet in café Les Brasseurs. Het collectief hoopt dat er dankzij de campagne deze winter zeker zo’n 200 tot 250 nieuwe bomen geplant worden.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.