Turkse baden Sint-Gillis krijgen grondige beurt
Het werk is op 2 februari begonnen en duurt honderdtwintig dagen. Dat is relatief weinig, maar een bezoek ter plekke leert dat er duchtig doorgewerkt wordt.
Het is ijskoud in de Turkse baden en de eerste aanblik is een ontgoocheling: er is niets historisch meer te zien. Tot we de massagekamer in gaan, waar de plannen opengeplooid liggen op de stenen tafels. De betegeling is verbluffend mooi. Die komt ook terug in de sauna. Een blik op het zwembad, waar het voor een donderdagvoormiddag heel druk is - veel scholen komen hier zwemmen -, doet dromen van de periode na de werkzaamheden.
Na de renovatie en de modernisering komt hier 152 vierkante meter wellnessruimte. De baden bestaan uit een hamam, sauna, massageruimte, ontspanningsruimte en een lokaal voor hydrotherapie. Aangepaste, energiezuinige verlichting moet voor een gedempte sfeer zorgen. Met water wordt zuinig omgesprongen: het water uit de overloopbaden wordt gerecupereerd, behandeld en gerecycleerd. De sauna wordt met hout bekleed en de hamam krijgt een nieuwe stoomverspreider. Als toemaatje zal er ook dieetadvies gegeven worden.
De renovatie kost 830.000 euro; Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen federale overheid en Brussels Gewest, betaalt 675.000 euro, de gemeente Sint-Gillis past de rest bij.
Volgens de gemeente is een grondige renovatie meer dan nodig. De Turkse baden dateren van 1905 en werden, anders dan het zwembad, nooit vernieuwd. De renovatie van de baden moet het Victor Boin-zwembad, dat tot het Brussels erfgoed behoort, in zijn oude glorie herstellen. Ook betekent de vernieuwing een gevoelige uitbreiding van de service. Het zwembad, 33 meter lang, is fel in trek bij de omwonenden. Analyses van Brulabo tonen aan dat het zwembad in lucht- en waterkwaliteit tot de top behoort.
Bad van de Wip
De gemeenteraadsbeslissing om aan de Wipstraat in Sint-Gillis een zwembad op te richten, dateert van 20 juni 1901 en 19 juni 1902. De architecten Cooreman en Rau kregen de opdracht toegewezen.
Toen het zwembad in 1905 de deuren opende, heette het Gemeentelijk Zwembad van de Wip; pas in 1974 werd het Victor Boin gedoopt. Boin nam aan verschillende Olympische Spelen deel, in heel verschillende disciplines zoals zwemmen, waterpolo en schermen. In tegenstelling tot de Turkse baden werd het zwembad in 1938-'40 grondig vertimmerd. Aan die verbouwing dankt het zijn art-decostijl.
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.