Tweetalige wachtdienst komt er niet

HUB
© Brussel Deze Week
03/12/2014

Er komt voorlopig geen gezamenlijke tweetalige wachtdienst voor huisartsen. Te veel Nederlandstalige huisartsen zijn gekant tegen het project, zo bleek vrijdag op de algemene vergadering van de Brusselse Huisartsenkring (BHAK).

De BHAK moest beslissen over de vraag of de Nederlandstalige huisartsen, samen met hun Franstalige collega’s, één wachtdienst met één wachtnummer voor Brussel zouden opzetten. De Franstalige huisartsen hebben hun wachtdienst in september al gereorganiseerd. Ze gebruiken het nieuwe nummer 02-201.22.22 en werken vanuit een wachtpost vlakbij de Pachecolaan. Aan de Nederlandstalige huisartsen was gevraagd om mee in dat systeem te stappen.

De Nederlandstalige huisartsen zijn amper met honderd en het grote voordeel van een samenwerking zou zijn dat hun wachtdienst lichter zou worden en mogelijk zelfs niet meer verplicht. Samen met de Franstaligen zou er immers een pool van 1.700 huisartsen ontstaan.

Om de Nederlandstalige patiënt niet de dupe te laten zijn, werd met de Franstalige huisartsenkring afgesproken dat er altijd minstens één tweetalige arts van wacht zou zijn. Desondanks trok N-VA begin vorige week nog aan de alarmbel vanwege de taalgaranties.

Bij de stemming afgelopen vrijdag sprak 55 procent van de Nederlandstalige artsen zich uit voor een tweetalige wachtdienst, 45 procent stemde tegen. “Een lichte meerderheid voor dus,” zegt Anne Marie De Leenheer, voorzitter van de BHAK. “Maar onvoldoende opdat het Riziv ons financieel zou steunen. Voor het Riziv mag bij zo’n verandering maximaal dertig procent neen stemmen.”

De BHAK beraadt zich deze week over de uitslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni