Twintig probleemjongeren op bouwkamp in Senegal
Elk jaar organiseert de vzw Kikot verschillende reizen voor moeilijke en onhandelbare jongeren die het noorden kwijt zijn. Dit jaar was Senegal als bestemming aan de beurt. In een arme buurt hebben de jongeren een gloednieuw huis opgetrokken. De jongeren werkten en leefden er in primitieve omstandigheden, in een bloedhete temperatuur van veertig graden. "Het was de eerste keer dat we met de groep een huis gebouwd en gemetseld hebben," vertelt projectcoördinator Simon Minlend van Kikot.
"Vroeger was ons werk beperkt tot wat restauratiewerkzaamheden, nu hebben we een heel huis opgetrokken. De jongeren mogen trots zijn op wat ze bereikt hebben. Dit project is heel belangrijk voor hun zelfvertrouwen en zelfrespect. Daar zullen ze heel hun leven de vruchten van plukken. Later, als ze met hun kinderen en kleinkinderen hier nog eens terugkomen, zal dit een bijzonder moment blijven."
Ook de jongeren zelf waren onder de indruk. "Hier hebben we eindelijk het respect gekregen waar we zo naar verlangd hebben," zegt Hassan uit Molenbeek. "Iedereen was enorm tevreden over hoe hard we wel niet gewerkt hebben. En hoe tevredener de mensen zijn, hoe harder wij ook werken. Hoe meer respect we krijgen, des te meer positieve gevoelens we uitstralen. De Belgen kunnen hier zeker en vast een lesje van leren. Hoe hard we ons ook in België inzetten, hoe hard we ook werken, we krijgen geen respect en we worden langs alle kanten scheef bekeken. Iedereen heeft meteen een oordeel over ons. We zijn vooraf al veroordeeld op basis van onze culturele achtergrond. Dat frustreert ons en daardoor slaan we de bal mis en hangen we weleens de beest uit."
Ook Mohammed is tevreden over het ontwikkelingsproject in Senegal. "Ik heb er energie gekregen om mijn leven in Brussel opnieuw goed te organiseren. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.