Twist om parkeergeld
85 procent van de parkeeropbrengsten in Brussel moet naar de gemeentes gaan, 15 procent naar het Gewest. Zo staat het in de parkeerordonnantie die in 2009 is goedgekeurd en die in het Vlinderakkoord van 2011 werd bevestigd.
Twee jaar geleden werd het gewestelijk parkeeragentschap opgericht. Eind vorig jaar werd het ontwerp van het gewestelijk parkeerbeleidsplan door de regering goedgekeurd. De bedoeling is om het parkeerbeleid gewestelijk te stroomlijnen.
Tijd dus, vindt Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V), om daar ook de nodige middelen voor uit te trekken. Ze heeft hiervoor een advies van de Raad van State op zak, dat bevestigt dat het Gewest recht heeft op een deel van het geïnde parkeergeld. Met het parkeergeld moet het gewestelijk agentschap een werking uitbouwen: analyses maken van de parkeerproblematiek in Brussel, maar ook, in een maximalistisch scenario, de bouw van overstapparkings financieren. De gemeenten, die het geld innen, zouden vanaf 1 april moeten betalen, twee maand na de publicatie van het ministerieel besluit begin februari.
De meeste burgemeesters zijn dat echter niet van plan. Dat bleek uit een debat in het Brussels parlement. Ze willen wachten tot het gewestelijk parkeerbeleidsplan in volle werking is getreden. Dat wil zeggen, tot de lokale parkeerbeleidsplannen goedgekeurd zijn. Dat zou ten vroegste eind 2014 zijn.
Geen enkele gemeente heeft de afdracht in de begroting van dit jaar ingeschreven. Dat gaat soms om kleine bedragen - voor Sint-Agatha-Berchem enkele duizenden euro's - maar in het geval van de stad Brussel gaat het over ruim een miljoen euro.
Minister Grouwels geeft de gemeentes tot eind oktober de tijd om de afdracht van 15 procent te regelen.
Maar zo heeft MR-parlementslid en burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf het niet begrepen. Hij heeft, vanuit de oppositie, een wetsvoorstel ingediend dat de afdracht van 15 procent uitstelt tot de lokale parkeerbeleidsplannen in werking treden.
Dat wordt een pittige discussie in het parlement want de recalcitrante burgemeesters, ook die van de meerderheid, zullen nu kleur moeten bekennen. Als ze consequent zijn, keuren ze het wetsvoorstel goed. Maar als ze dat doen, zorgen ze voor een crisis binnen de meerderheid.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.