Uitgelicht: Geen groene zakken voor centrumgemeenten

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
13/04/2011
Het plan van Brussels staatssecretaris Emir Kir (PS) om de huis-aan-huisophaling van tuinafval in heel Brussel in te voeren, belandt in de koelkast. De bonden gaan niet akkoord met het bijbehorende reorganisatieplan dat de directie van Net Brussel voorstelt.

I n tal van Brusselse wijken is vorige week door een staking van Net Brussel geen vuilnis opgehaald. De witte zakken lagen te blaken in de zon en dat zorgde voor heel wat ergernis bij de Brusselaars. Intussen zou het grootste leed geleden moeten zijn. Net Brussel beloofde om de stakingsdag van vorige vrijdag zo snel mogelijk in te halen.

De acties van de voorbije week zijn een zoveelste conflict in een lange rij tussen vakbonden en directie. De bonden wijzen met een beschuldigende vinger naar de nieuwe directeur Vincent Jumeau (PS, de voormalige kabinetschef van huidig staatssecretaris Emir Kir). Die zou sinds zijn aantreden in de zomer van 2009 met te veel ijver nieuwe wetten willen stellen. De directie van Net Brussel wil naar eigen zeggen alleen maar de dienstverlening voor de burger verbeteren door de overheidsdienst slagvaardiger te maken.

Wat is er aan de hand? In maart vorig jaar beloofde bevoegd staatssecretaris Kir om de huis-aan-huisophaling voor tuinafval (in groene zakken) in te voeren in heel Brussel. Die ophaling is enkele jaren geleden als proefproject begonnen in enkele 'groene' gemeenten en geleidelijk uitgebreid. Maar de gemeenten Elsene, Etterbeek, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en Brussel-stad, goed voor in totaal een half miljoen inwoners, blijven daar tot vandaag nog altijd van verstoken. Dat is een doorn in het oog van heel wat gemeentebesturen.

Om die groenophaling uit te breiden heeft de directie van Net Brussel in november een plan voorgesteld dat de hele huis-aan-huis-ophaling grondig wijzigt. De directie streeft daarbij naar productiviteitswinst door de (goedbetaalde) weekend- en feestdagen af te bouwen.

'Meer werk, zelfde loon'
Vandaag werkt een groot deel van de vuilnismannen vier dagen, om vijf dagen betaald te worden. Dat kan omdat ze op zon- en feestdagen werken. En die worden aan 200 procent betaald, én ze krijgen er een dag recup voor. "In ons plan zou het gros van de vuilnismannen vijf dagen werken, en er ook vijf dagen voor betaald worden," zegt adjunct-directeur Peter Michiels. Zon- en feestdagen schrappen levert een winst op die Net Brussel wil inzetten om de dienstverlening aan de Brusselaar te verbeteren. "We kunnen hiermee niet alleen de groenophaling in heel Brussel uitbreiden. We kunnen ook de containerparken op zondag openhouden en de openingsuren uitbreiden."

Maar de vakbonden zien dat niet zitten. Voor hen betekent dat meer dagen werken voor hetzelfde loon. Een deel van het personeel zou immers niet meer op zaterdag en zondag aan de slag moeten. Voor de VSOA kan het plan alleen met een uitbreiding van het aantal vuilnismannen. "Bovendien," zegt Michel Piersoul, vakbondsafgevaardigde van de VSOA, "zou de ophaling van het groenafval op woensdag georganiseerd worden. Dan zouden de mensen die zaterdag hun gras afrijden, een halve week het tuinafval moeten bijhouden. Dit is hoe dan ook geen goed plan voor de Brusselaar."

Begin deze week had overleg plaats tussen de vakbonden, de directie van Net Brussel en staatssecretaris Kir. Om de vrede te bewaren heeft die beloofd om het reorganisatieplan voor onbepaalde tijd in de koelkast te stoppen. Dat betekent meteen ook dat de veralgemening van de groenophaling niet voor morgen is en dat de containerparken niet op zondag zullen opengaan. Adjunct-directeur Michiels legt zich daarbij neer. "We zijn een overheidsdienst. We houden ons aan de beleidsbelissingen van de bevoegde staatssecretaris".

Nieuwe examens
Ook een ander punt van onenigheid is tijdens het overleg tussen vakbonden en directie ter sprake gekomen. Zevenhonderd Franstalige contractuele personeelsleden hebben deelgenomen aan een examen om vastbenoemd ambtenaar te kunnen worden. Een van de deelnemers, die niet was geslaagd, heeft het examen aangevochten bij de Raad van State. Met succes. De examens werden georganiseerd op basis van een regeringsbesluit uit 1995 dat ondertekenend was door toenmalig staatssecretaris Robert Hotyat (PS), terwijl formeel alleen een minister dat mocht doen. De Brusselse regering zal nu in allerijl nieuwe besluiten moeten publiceren. De vakbonden hopen op nieuwe examens in september, maar daarover is nog geen overeenstemming bereikt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni