Uitgelicht: Valida wordt grootste revalidatiecentrum van gewest

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
20/03/2013
De renovatiewerken van het publiek-private ziekenhuis Valida zitten op bouwschema. Vorige week ging de eerste vernieuwde verzorgingseenheid open en verhuisde het plateau ergo- en kinesitherapie. Tegen juni 2014 zal Valida het grootste geriatrische, neurologische en locomotorische revalidatiecentrum van Brussel zijn.

I n 2008 nam het revalidatieziekenhuis annex polikliniek Valida het falende Hôpital Français en het gemeentelijke ziekenhuiscentrum Albert Laurent over. Sindsdien maakt de instelling, die al 350 personeelsleden telt, ieder jaar één à twee procent winst. Daarmee kan de publiek-private instelling, ontstaan uit een partnership tussen het UZ-Brussel, het Sint-Jansziekenhuis, de Cliniques universitaires Saint-Luc en de gemeente, budgetzeker vooruitblikken naar de geplande investeringen. Valida moet namelijk 27 procent van de totaalrenovatie van de ziekenhuissite dragen. De volledige renovatie (2011-2014) is geschat op 18,4 miljoen euro voor 11.000 vierkante meter. Een budget dat verder opgehoest wordt door de federale overheid (38%), het Brussels Gewest (de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, 32%) en de partners (3%).

Onthaalcontainer
De volledige renovatie wordt georganiseerd door telkens honderd bouwdagen per verdieping te voorzien. Ondertussen blijven alle diensten in gebruik. Tegen de zomer van 2014 zullen zo zeven eenheden vernieuwd zijn. In november 2011 ging het autodialysecentrum open. Vorige maand kwam daar op de tweede verdieping de eerste volledig heringerichte verzorgingseenheid bij, de derde verdieping gaat midden april open, de vierde in augustus. De werf zit perfect op schema. Boven werkt alles zonder hinder, al geeft de toegang met onthaalcontainer een misleidende indruk.

Iedere zorgeenheid zal in de toekomst slechts 24 bedden tellen. Voor geriatrie, dat nu 30 bedden telt, betekent dit wel een uitbreiding naar vier eenheden of 96 bedden. Valida specialiseert zich namelijk in revalidatie zonder maximum aantal hersteldagen. De gemiddelde verblijfsduur van een patiënt is vijftig dagen.

Ouderdomsproblemen
Vorige week werd de eerste verdieping volledig operationeel: een technisch plateau met kinesitherapie en ergotherapiezaal. "In 2012 werden 43.563 consultaties geregistreerd, in 2010 waren er dat nog 23.000," stelt gedelegeerd bestuurder Frédéric Deveen. "De consultatie volgt doorgaans op een ongeval of is een gevolg van ouderdomsproblemen. Patiënten komen af op de knowhow die Valida als referentiecentrum in fysische geneeskunde en geriatrie heeft opgebouwd. Of ze worden doorverwezen door de partnerziekenhuizen, maar ook door ziekenhuizen uit Halle en Aalst. Eigenlijk bestrijken we heel het Westen van Brussel en de ruime Rand. Het kanaal in het stadscentrum blijft een fysische en mentale grens."

Valida speelt met de verbouwing in op de vraag naar eenpersoonskamers. De nieuwe eenheid die opende, telt tweemaal zoveel eenpersoons- als tweepersoonskamers. Alle oude kamers van vier personen werden afgebouwd. "Er zijn geen hogere dokterskosten voor iemand die een eenpersoonskamer gebruikt," zegt Deveen. "Er is wel een meerprijs (65 euro), maar daarvoor wordt extra service geleverd zoals een fruitmandje op de eerste ligdag. In de tweepersoonkamers staan de bedden tegenover elkaar. Op die manier ligt elke patiënt aan het raam en kan iedereen apart naar een tv-scherm kijken."

De moderne look wordt doorgetrokken in de kleurige kinesitherapie- en ergotherapiezaal. Het personeel (zestig kinesisten en twintig ergotherapeuten) is herkenbaar aan de kleur van de kledij: een student draagt wit, een verpleger lichtblauw, een kinesitherapeut oranje, een hulp-zorgverstrekker lichtgroen. De herkenbaarheid vergemakkelijkt het leven van de patiënten. Ook is er een echte keuken geïnstalleerd, waar patiënten hun motoriek kunnen testen voor ze naar huis gaan. De groentenschuif van de koelkast zit laag. Wie wil, kan voor de ontslagdatum een weekend in een therapeutische flat wonen met de partner. Die lijkt op een huis, met alle hinderpalen vandien: een douche met opstaprand, smalle deuren en de klassieke hoogte van een dubbelbed. Autonoom kunnen wonen, thuis of in een zorgtehuis, is het doel van de revalidatie. Dat dit niet abrupt kan, laat Valida goed beseffen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni