Uitzetting dreigt voor krakers op Louizalaan

© tvbrussel
26/07/2011
Acht krakers bezetten sinds een paar maanden een leegstaand gebouw op de Louizalaan. Ze willen met hun actie de leegstand in Brussel aanklagen. Ze hopen een akkoord te sluiten met de eigenaar om het gebouw officieel te mogen bezetten, maar dreigen nu uitgezet te worden.

Het Beaux-Artspand uit het begin van de twintigste eeuw behoort tot het Brussels stedenbouwkundig patrimonium. Ooit was het een hotel, daarna een bankgebouw en sinds een tiental jaar staat het leeg. Tot acht bewoners die actie willen voeren tegen de leegstand in Brussel, er in trokken.

"Er is aan de ene kant een grote nood aan betaalbare woningen in Brussel," zegt bewoner Jan Slangen. "Terwijl er anderzijds een zeer grote leegstand is. Gebouwen die toch bewoonbaar zijn."

De bewoners willen de grote ruimtes in het gebouw gebruiken voor sociaal-artistieke projecten en het gebouw zo beschermen tegen de verloedering. Ze krijgen voor hun actie de steun van drie vzw's: Jeugd en Stad, 123woningen en Bij Ons.

De nieuwbakken bewoners probeerden al meermaals contact op te nemen met de eigenares en stuurden haar zelfs een brief. Ze willen het gebouw namelijk niet kraken, maar hopen op een overeenkomst om er voor een bepaalde periode te kunnen verblijven. "Ondanks onze pogingen om contact met de eigenares op te nemen, heeft zij eenzijdig een bevel tot uitzetting verkregen bij de rechtbank," zegt Slangen.

Voor zover de bewoners weten heeft de eigenares geen plannen met het herenhuis en zou er de voorbije jaren jaarlijks tot 20.000 euro leegstandtaks betaald moeten worden. "De wetgever heeft die taks in het leven geroepen om leegstand tegen te gaan," zegt Slangen. "Maar wij stellen vast dat eigenaars die de taks betalen dat als een rechtvaardiging voor de leegstand van hun gebouwen zien.

Het kabinet van de Brusselse staatssecretaris voor Huisvesting Doulkeridis (Ecolo) is op de hoogte van het dossier en laat weten niet te kunnen tussenkomen in juridische acties, maar hoopt de eigenares te kunnen bereiken om een overeenkomst te bereiken waar beide partijen wel bij varen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni