Een groep van elf personen die niet komt opdagen, dat betekent een verlies van duizend euro voor een horecazaak zoals St Kilda in Ukkel. Het restaurant vraagt voortaan een voorschot van veertig euro. Ook andere restaurants in Brussel doen het.
Tafeltje reserveren bij chic Brussels restaurant? Dat is dan 40 euro voorschot betalen
Het Ukkels restaurant St Kilda had recent een reservering van elf personen. Om 14 uur hadden ze hun komst bevestigd, om 20.30 was het nog steeds wachten op de groep. "Ik heb eerst gebeld, toen ge-sms’t en zelfs de persoon op Facebook opgezocht. Uiteindelijk kreeg ik een reactie. De klant vond het vreselijk en wilde honderd euro geven voor de schade, maar dat is lang niet genoeg," zegt Milan La Roche, eigenaar van St Kilda.
Als twee personen niet komen opdagen, valt de schade nog te overzien: het restaurant kan het gereserveerde tafeltje aan iemand anders weggeven. Een grote tafel is een ander verhaal. "Bij deze verjaardagstafel heb ik zeker duizend euro omzet verloren", rekent La Roche uit. "Dat terwijl ik wel uitgaven doe. Ik denk aan de verse inkopen, het salaris van onze mensen, de huur van het gebouw."
La Roche: "Mensen zien niet wat er allemaal achter zo'n reservering zit. Niet opdagen getuigt van weinig respect."
Vandaar volgende maatregel: wie vanaf nu een reservering maakt, moet een voorschot betalen van veertig euro. "In Australië, in Londen, in Parijs, in Oost-Azië gebeurt het al langer. België hinkt op dat vlak achterop," meent La Roche. En wat met het mogelijke protest? "Ik weet zeker dat ik negatieve reacties zal krijgen, maar ik kan het uitleggen."
Sterrestaurants hebben trend gezet
De Brusselse horecafederatie is niet te spreken over de zogenaamde 'no-shows' in Brusselse restaurants. Sinds de coronacrisis komt het steeds vaker voor, al lijkt het dankzij digitale boekingssystemen te stabiliseren. Opvallend: een jaar geleden zetten sterrestaurants de trend. Zo introduceerde groenterestaurant Humus x Hortense voorschotten. Bij Comme chez Soi en La Villa Lorraine bestond de praktijk al langer.
Nu lijkt het vragen van voorschotten meer ingeburgerd te raken. Naast St Kilda eisen ook de Aziatische kantine Chez Old Boy in de Tenboschwijk en het Franse restaurant Le Tournant in Elsene een soort van voorafbetaling. "Restaurants zeggen hiermee: als jullie geen geld op tafel leggen, gaan we geen uitgaven doen," aldus Hubert De Bellefroid van de horecafederatie. "De meeste klanten begrijpen het wel, zodra ze zich in onze schoenen verplaatsen."
Zet deze trend zich door? Worden voorschotten even normaal in de horeca als in de hotelsector? Volgens De Bellefroid is het belangrijk dat er nog opties blijven voor mensen die niet zo handig zijn met technologie. Hij ziet vooral kansen op het gebied van reserveringen voor groepen. Daar zijn ook de grootste financiële verliezen te betreuren.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , voorschot , horecasector , st kilda