De criminaliteitscijfers in de wijk tussen Bareel in Sint-Gillis en het Zuidstation zijn gedaald sinds de start van het project Uneus. De politie is door dat project sterker aanwezig in de wijk en werkt nauw samen met partners zoals scholen of netheidsdiensten.
Uneus: nabijheidspolitie laag Sint-Gillis is succes
Het Uneusproject gaat uit van het principe dat er meer agenten in de wijk aanwezig zijn die de omgeving ook door en door kennen. De politie werkt eerder proactief dan reactief; zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe verwaarloosde gebouwen aangepakt kunnen worden en hoe grote sociale woonblokken extra beveiliging kunnen krijgen.
Er wordt nauw samengewerkt met het parket om daders die op heterdaad betrapt worden, sneller te vervolgen, en burgers kunnen bij een vaste agent terecht die hun klacht ook opvolgt.
Het project werpt vruchten af, zo blijkt, want, het aantal diefstallen met geweld is in twee jaar tijd met meer dan 60 procent gedaald en de politie deed bijna twee keer zo veel aanhoudingen.
Verschillende handelaars wilden wegtrekken uit de wijk door de onveiligheid, zegt de korpschef van de zone Zuid Alphonse Peeters. “Bijvoorbeeld in de Merodestraat en rond het Bethlehemplein waren er veel klachten over jongeren”, zegt hij. “Maar nu kennen ze onze mensen. Ze weten dat ze meteen een respons krijgen, niet alleen over criminaliteit, maar ook over de dagelijkse gang van zaken in de wijk.”
Ook bende die illegale carpooling aan het Zuidstation organiseerden en daar vaak ook voor overlast zorgden, zijn door de aanpak van het Uneusproject verdwenen. "Onze agenten zijn veel gemotiveerder, omdat ze zien dat hun werk impact heeft. We zien ook dat de sociale controle in de wijk spontaan toeneemt."
Ook burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué is tevreden. "We blijven bescheiden, want dit is geen mirakeloplossing die alle maatschappelijke problemen wegneemt. Maar we denken toch dat we op de juiste weg zitten."
Volgens Picqué zijn er wel meer middelen nodig om projecten als Uneus ook elders op te starten. "Er zijn zeker nog Brusselse wijken die gebaat zijn bij een dergelijke aanpak. Maar daar is natuurlijk ook geld voor nodig. We hopen dat daar bij beslissingen over de financiering toch meer rekening mee wordt gehouden."
Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.