Unisys opent Brussels kenniscentrum voor biometrie

Dimitri Vandezande
© Brussel Deze Week
03/06/2006
Biometrische technologie - het automatisch herkennen van vingerafdrukken of de patronen in de iris - wordt steeds vaker ingezet om mensen te identificeren. Unisys opende onlangs een Europees kenniscentrum voor biometrie in Brussel. Maar hoe betrouwbaar is deze technologie? En is de burger bereid zijn privacy op te offeren voor meer veiligheid?

Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten is de interesse voor biometrische sys­temen sterk gegroeid. Biometrie is de wetenschap die de unieke fysieke kenmerken van mensen meet. Maar de laatste jaren wordt de term steeds meer gebruikt in de engere betekenis van 'automatische identificatie en verificatie aan de hand van lichaamskenmerken'. Deze computersystemen zetten een bepaald lichaamskenmerk om in een unieke digitale code. Veel lichaamsdelen komen in aanmerking als biometrisch kenmerk: het gezicht, het oog, het oor, een vingerafdruk, de hand, lichaamsgeur of DNA. Nu al worden paspoorten en andere identiteitsdocumenten aangevuld met biometrische gegevens. "Er is duidelijk een groeiende vraag naar bio­metrie," zegt Roberto Tavano, de Europese verantwoordelijke van het biometrisch centrum van Unisys. "Maar biometrie is natuurlijk niet de oplossing voor al onze problemen. Het is gewoon één technologie die de kwaliteit verhoogt van datgene wat je controleert."

Unisys heeft wereldwijd ervaring met biometrische toepassingen in bijvoorbeeld elektronische identiteitskaarten en systemen voor grenscontroles. Het nieuwe Brusselse centrum komt naast een bestaand centrum in Washington DC. Een van de nieuwste technieken, die Unisys samen met het Japanse NEC heeft ontwikkeld, is de automatische analyse van menselijke bewegingen via een camerabewakingssysteem. "Een camera is verbonden met een computer met speciale software," legt Tavano uit. "De computer kan je waarschuwen wanneer iemand zich verdacht gedraagt. Stel bijvoorbeeld dat er iemand de kamer binnenloopt met een tas, maar diezelfde ruimte zonder die tas verlaat. Dan zal zo'n systeem de veiligheidsagenten waarschuwen, die alles ter plekke kunnen controleren. Er zijn veel situaties waar je deze technologie kunt gebruiken. Het speurt vreemd gedrag sneller op."

Illegale immigratie
Unisys werd eind vorig jaar door de Europese Commissie aangesteld als beheerder van de European Biometrics Portal. Deze portaalsite is uitgegroeid tot een centraal informatiepunt waarop zowel overheden, bedrijven als burgers informatie over biometrie kunnen publiceren of raadplegen. Waarom koos het bedrijf Brussel als vestigingsplaats van het nieuwe kenniscentrum? "De belangrijkste reden is de geografische en politieke ligging," zegt Tavano. "We werken nauw samen met de Europese Commissie en we bespreken nieuwe projecten met andere overheden. Er is bijvoorbeeld een probleem met illegale immigranten. Sommigen krijgen een uitkering, pakweg in Duitsland, en gaan daarna bijvoorbeeld naar Frankrijk om daar nog eens geld te trekken. Wie slim is, kan elke maand twee à drie uitkeringen ontvangen uit verschillende landen. Ze maken misbruik van ons sociale systeem. Is dat legitiem? Ik denk het niet, maar het is moeilijk om die mensen te controleren. Daar kan bio­metrie bij helpen."
En wat met de prijs? "Het is niet de prijs van een systeem die belangrijk is, wel de vermindering van een risico dat biometrie met zich meebrengt," aldus Tavano.
Sinds 11 september 2001 wordt bio­metrie vaak voorgesteld als een goed middel om de veiligheid te verbeteren. Maar bestaat er voldoende draagvlak bij de bevolking voor het gebruik van biometrische identificatiemethodes, zelfs als we daarvoor met z'n allen een stukje van onze privacy moeten opgeven? Uit een peiling bij 1.667 consumenten uit veertien landen, uitgevoerd door het Ponemon Institute in opdracht van Unisys, blijkt van wel. Ongeveer 69 procent van de consumenten is ervoor te vinden om biometrie te gebruiken bij identiteitscontroles, op voorwaarde dat die worden uitgevoerd door een betrouwbare organisatie zoals een bank of een overheidsinstantie.

Big Brother
Maar peilingen zijn natuurlijk maar peilingen. Ook binnen de Europese Unie wordt momenteel gepraat over het opnemen van biometrische gegevens op identiteitskaarten, paspoorten, reisdocumenten en visa. De Verenigde Staten eisen zelfs bio­metrische identificatiegegevens voor buitenlanders die het land willen binnenkomen en verlaten. Er zijn ook discussies aan de gang op andere internationale fora zoals de G8 en de Oeso.
Het wijdverspreide gebruik van biometrische gegevens zal verstrekkende gevolgen hebben voor de mondia­le samenleving, en daarom is een wereldwijd debat dringend nodig.
Ook in eigen land houdt de privacycommissie zich bezig met biometrie. De commissie stelt zich vragen in verband met de bescherming van fundamentele rechten en vrijheden van mensen. De vraag is of de burgers open zullen staan voor het alziende oog van Big Brother.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni