Universiteit trekt weg uit Koekelberg
Toen de KUB twee jaar geleden, samen met de hogescholen Ehsal, Honim en Vlekho, opging in de nieuwe Hogeschool-Universiteit Brussel of HUB, werd al snel duidelijk dat de fusie-instelling niet alle campussen zou behouden. Het 'consolidatieproces' is nu in volle gang en de eerste campus die sluit, is Koekelberg.
De rechtenstudenten verhuizen in september al naar de Stormstraat. Over een jaar zullen de professionele bachelors Economie, de vroegere Honim-opleidingen, naar de campus Nieuwland vertrekken en komt het gebouw in Koekelberg leeg te staan.
"We hebben nu zeven campussen. Dat kost onvoorstelbaar veel geld. Zeven maal onthaal, zeven maal onderhoud, zeven maal elektriciteit, reken maar. Daarom kunnen we niet alle campussen behouden," zegt Dirk De Ceulaer, de directeur van de HUB.
Dat Koekelberg eraan moet geloven, heeft volgens hem te maken met de slechte staat van het gebouw. "Uit een studie is gebleken dat het gebouw ernstige structurele mankementen vertoont. Vorig jaar nog hebben we er een zware waterinsijpeling gehad. De kosten om die mankementen op te lossen, zijn onredelijk hoog. Het is jammer dat we een haast historische site moeten sluiten. Maar dat is het leven. We zijn nu bezig aan een nieuw project, en dat is meer gericht op het centrum van de stad."
De HUB heeft nog geen concrete plannen met de site, die eigendom is van de vzw KUB. "In de herfst zal hierover meer duidelijkheid zijn. In elk geval, zolang het ons gebouw is, zullen we het moeten onderhouden," zegt De Ceulaer. Een nieuwe bestemming vinden zal overigens niet zo simpel zijn, omdat het een zone van collectief belang is. Woningen of kantoren zijn dus uitgesloten.
De KUB, toen nog Ufsal, zette het gebouw neer tussen 1978 en 1981. Het werd een soort Vlaamse vesting met een loopbrug als hoofdingang. De universiteit, die in 1969 werd opgericht, zat toen in de brouwerij Ixelberg, die ook op het terrein lag en later werd afgebroken. In de buurt ontstond een heus studentenleven, met als grote trekkers het studentencafé Het Groot Gevaar en de Italiaan La Luna, waar de studenten met hun bonnetjes konden eten.
Dirk Lagast, SP.A-gemeenteraadslid in Koekelberg, denkt dan ook dat de middenstand rond het Simonisplein het verdwijnen van de studenten zal voelen. "Bovendien zal er een stuk gemeenschapsleven wegvallen. We hadden een goede band met de universiteit. Maar het ergste is dat er mogelijk een nieuwe stadskanker ontstaat. Niet alleen het gebouw zelf komt leeg te staan, de KUB heeft ook nog verschillende studentenhuizen in de buurt. Als er geen studenten meer zijn, zullen die verkommeren."
Lees meer over: Koekelberg , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.