Bij rituele slachting moet de kop van het rund naar Mekka gericht zijn

| (archiefbeeld) Rituele slachting

Uur van de waarheid voor onverdoofd slachten: 'Interne tegenstellingen blijven hangen'

EDB
© BRUZZ
17/06/2022

De stemming over het verbod op het onverdoofd slachten verscheurt de partijen. Terwijl Vooruit dreigt met 'gevolgen' voor dissidente stemmen, neemt een PS-parlementslid afstand van de partijlijn. Wat zijn de mogelijke gevolgen van de historische stemming voor de Brusselse politiek? Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet (VUB) beantwoordt vier vragen.

1. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau maakte heel duidelijk wat hij verwacht van zijn Brusselse fractieleider Fouad Ahidar. "Als de partijlijn niet gevolgd wordt, zullen er gevolgen zijn," klonk het. Kan Rousseau die dreigementen waarmaken?

Sinardet: "Op zich kan een voorzitter altijd wel iemand uit de partij zetten, maar dat gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Maar als iemand tegen de partijstandpunten instemt, bestaan daar wel procedures voor. Fouad Ahidar kan in dat geval wel blijven zetelen als onafhankelijke waardoor Vooruit een parlementslid minder zal hebben. Voor Ahidar zou dit dan weer het einde van zijn carrière bij Vooruit betekenen."

"Of er daadwerkelijk een uitsluiting volgt, weten we niet, want het is de meest verregaande consequentie. Maar het is Rousseau wel menens met zijn flinkse lijn rond migratie en diversiteit. Het is voor hem belangrijk genoeg om hier serieuze maatregelen rond te nemen."

2. Welke gevolgen dreigen er mogelijk voor Hilde Sabbe? Ook zij zal tegen stemmen, maar zij is geen lid van Vooruit. Ze zetelt als onafhankelijke voor de stadslijst One.Brussels-Vooruit.

Sinardet: "Aangezien ze niet tot de partij behoort, zullen de gevolgen voor haar minder groot zijn. Ze zou in principe wel uit de fractie gezet kunnen worden, maar de vraag is of men bij Vooruit in Brussel die stelligheid van Rousseau deelt. Uiteindelijk is het in dit geval de Brusselse Vooruit die beslist of iemand uit de fractie wordt gezet."

3. De Brusselse PS dicteerde om het verbod weg te stemmen, maar Brussels parlementslid en senator Julien Uyttendaele (PS) distantieert zich van dat standpunt. Wat is er gaande binnen de PS?

Sinardet: "Dit is natuurlijk een heel moeilijk dossier binnen de PS. Langs de ene kant heerst er een strekking die erg vasthoudt aan het laïcisme. Uyttendaele maakt daar deel van uit, net zoals zijn vader. Aan de andere kant spelen ook electorale belangen. Een groot deel van de kiezers komt uit de moslimgemeenschap, net als een substantieel deel van de mensen die actief zijn binnen de Brusselse PS. De stemming ligt erg gevoelig bij moslims. De PS bevindt zich met andere woorden in een spreidstand. Het verklaart ook mede de verschillen tussen de Brusselse en de Waalse PS."

4. Wat zijn de mogelijke scenario's voor de Brusselse regering van minister-president Rudi Vervoort (PS) na de stemming? En hoe lang zal de stemming - ongeacht de uitslag - blijven hangen?

Sinardet: "De Brusselse regering zal verder doen, al dan niet gehavend. Want het is natuurlijk wel iets wat men had willen vermijden omdat men op voorhand wist dat hier sterke, interne tegenstellingen over bestaan."

BRUZZ-journalist Steven Van Garsse legt uit waarom de stemming over het onverdoofd slachten zo veel stof doet opwaaien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Onverdoofd slachten , conner rousseau , Julien Uyttendaele , Hilde Sabbe , Fouad Ahidar

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni