Het UZ Brussel gaat twee jaar lang geen jonge kankerpatiëntjes opnemen. Dat kreeg de dienst vorige week donderdag te horen. De ontreddering bij het personeel is groot. “We begrijpen er niets van."
UZ Brussel neemt geen jonge kankerpatiëntjes meer op
Het verplegend team en de dokters van de dienst kinderoncologie van het UZ Brussel kregen afgelopen donderdag te horen dat hun dienst wordt afgebouwd. De patiëntjes die er nu opgevolgd worden mogen nog blijven, maar nieuwe kankerpatiëntjes zullen worden doorverwezen naar het kinderziekenhuis Koningin Fabiola en naar de Universiteit Gent.
Het bericht kwam als een donderslag bij heldere hemel. En de onvrede over de communicatie is groot. “Er was niemand van de directie aanwezig. De argumenten waren zeer dubieus, kortom een ontslagronde in de beste privé-ondernemingsstijl,” zo klinkt het.
Niemand wil on the record iets zeggen. Uit vrees voor ontslag, of omdat er gehoopt wordt dat de directie de beslissing nog zal terugschroeven.
De woordvoerder van het UZ, Edgard Eeckman, bevestigt dat het UZ de dienst kinderoncologie tijdelijk afbouwt, “maar van een sluiting van de dienst of een ontslagronde is zeker geen sprake. We zullen onze patiëntjes blijven opvolgen. Ook de dagkliniek en de consultaties blijven gewoon doorgaan.”
Schrale troost
De hoofdarts, professor Jutte Van Der Werff Ten Bosch, zal gedetacheerd worden naar het nabije Koningin Fabiolaziekenhuis, dat gespecialiseerd is in kindergeneeskunde en tot de tweetalige Iris-koepel behoort. De nieuwe patiëntjes zullen daar ook naar worden doorverwezen, of naar de Universiteit Gent, waarmee het UZ Brussel samenwerkt.
Volgens Eeckman kon het UZ Brussel niet anders dan de dienst tijdelijk sluiten. “De wet voorziet dat er twee oncologen op de dienst moeten zijn. We hebben na een lange zoektocht niemand gevonden.” Er wàs een tweede kinderkankerspecialist, maar die is in januari vertrokken.
Het UZ Brussel is nu van plan om twee artsen in opleiding aan te trekken zodat die over twee jaar de dienst kunnen bemannen. Maar het personeel hecht weinig geloof aan deze oplossing. “Net zo goed worden de bestaande bedden afgebouwd en naar een andere dienst verhuisd. En waar staan we dan over twee jaar?”
"Als het om een patiëntje gaat dat we goed kennen en hervalt? Moet dat plots naar een ander ziekenhuis?”
Dat de aanwezige patiëntjes mogen blijven en niet plots naar een ander ziekenhuis moeten vinden ze bij het personeel maar een schrale troost. “En als het om een patiëntje gaat dat we goed kennen en hervalt? Moet dat plots naar een andere ziekenhuis, met een andere ploeg?”
De dienst kinderoncologie is met 11 bedden en 25 patiënten per jaar een relatief kleine afdeling. Toch doet de beslissing van het UZ Brussel de wenkbrauwen fronsen omdat universitaire ziekenhuizen in ons land normaal gezien het volledig palet aan medische zorgen en hospitalisaties aanbieden, omwille van de link met het wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van specialisten.
Iets essentieels als de kinderoncologie uit het aanbod halen is een vreemde beslissing. “We begrijpen er echt niets van,” zegt de betrokkene nog, “en van de uitleg die wij gekregen hebben zijn we ook niet wijzer geworden. Er moeten toch andere oplossingen mogelijk zijn."
Lees meer over: Samenleving , UZ Brussel , oncologie , kinderziekenhuis koningin fabiola
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.