UZ Brussel opent avondkliniek aan Meiser
De avondconsultatie is al een succes in Dilbeek, waar het UZ Brussel vier jaar geleden een polikliniek opende. Vandaag staan daar twintig specialisten paraat van 17 tot 22 uur. Dat is handig voor patiënten die zich overdag niet kunnen vrijmaken.
Omdat de formule aanslaat, opent het UZ een tweede polikliniek, aan de Plaskylaan. "We beginnen bescheiden, om dan te kunnen groeien," zegt chirurge Kristel De Vogelaere, tevens manager van de UZ-poliklinieken in Dilbeek en Meiser. "Op de benedenverdieping van een appartement komen er een wachtzaal en vier consultatieruimtes waar een tiental cardiologen, gastro-enterologen, chirurgen enzoverder na 17 uur patiënten kunnen ontvangen."
De komst van de polikliniek is goed nieuws voor de Vlamingen in het noorden van Brussel. Er is maar een beperkt aanbod aan gezondheidszorg in het Nederlands. Het UZ Brussel mikt ook op personeel van de VRT, van omliggende bedrijven en van de eigen VUB-campus in Etterbeek. Dokter De Vogelaere wijst ook op de laagdrempeligheid van het initiatief, en op de goede samenwerking met de huisartsen.
De Vlaamse regering voerde enkele jaren geleden een haalbaarheidsstudie uit voor een tweede nevenvestiging van het UZ Brussel. Daar is nooit iets van in huis gekomen, onder meer omdat artsen van het UZ het niet zagen zitten om consultatie te houden op verschillende plekken in de stad. Met de avondconsultatie is een deel van het probleem opgelost. Overdag werken de artsen in Jette; 's avonds, voor ze huiswaarts rijden, kunnen ze in Dilbeek of Schaarbeek consultatie houden.
Geneeskunde met twee snelheden
De voorbije jaren kreeg het UZ Brussel al eens kritiek omdat het een parallel circuit opbouwt van duurdere avondconsultaties, onder meer in de polikliniek van Dilbeek. De nettoprijs van een consultatie bedraagt er al snel het vijfvoud van het remgeld dat een patiënt betaalt bij een gewone consultatie. Wordt Meiser nu een nieuwe stap in die richting? Het antwoord is: soms.
"Partieel geconventioneerde artsen kunnen tot 100 procent ereloonsupplementen vragen", zegt De Vogelaere. Dat gebeurt nu al in het UZ-Brussel in Jette, wanneer de patiënt een 'gepersonaliseerde afspraak' krijgt. Dan betaalt de patiënt een ereloonsupplement van honderd procent, en krijgt hij/zij slechts een terugbetaling op de helft van de totale prijs.
"In Dilbeek zijn 7 van de 25 artsen partieel geconventioneerd. Wie ereloonsupplementen wil vermijden kan de artsenlijst napluizen op de website http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/1634670-Polikliniek+Dilbeek.html. "In Meiser zijn er maximum 2 van de 5 artsen partieel geconventioneerd. Vanaf 1 januari komen er nog artsen bij. Vanaf dan zullen de mensen ook op de website kunnen bekijken wie geconventioneerd is", aldus De Vogelaere.
Een geneeskunde met twee snelheden? "Absoluut niet", vindt De Vogelaere. "De patiënten hebben de keuze bij wie ze gaan. Bovendien rekenen sommige privé-ziekenhuizen 300 procent ereloonsupplementen aan. Onze prijzen blijven hoe dan ook aan de lage kant", besluit De Vogelaere.
Wie een gewone consultatie wil bij een van de partieel geconventioneerde artsen moet vaak wel meer dan een maand wachten. Op avondconsultatie is dat vaak slechts enkele dagen.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.