UZ Brussel perfectioneert kunstmatige bevruchting

Jens De Smet
© Brussel Deze Week
08/04/2010
Het UZ Brussel gebruikt sinds kort een nieuwe techniek om vrouwen kunstmatig te bevruchten. Door de nieuwe IVM-techniek, wat staat voor in-vitromaturatie , worden onrijpe eicellen geoogst die vervolgens in een 'broedstoof' worden uitgerijpt.

Een onrijpe eicel wordt een tot twee dagen ondergedompeld in een kweekvloeistof alvorens ze bevrucht en in de baarmoeder ingeplant kan worden. De IVM-techniek is vooral geschikt voor vrouwen die een grote eicelreserve hebben.

Door de techniek krijgen patiënten een lagere dosis hormonen toegediend. "Daardoor daalt de kans op bijwerkingen zoals gezwollen eierstokken, vochtophoping in de buik en trombose. En doordat we minder hormonen moeten gebruiken, is de behandeling ook goedkoper," legt UZ-arts Michel De Vos uit.

De IVM-techniek bestaat al sinds 1991. Door de jaren zijn de slaagkansen van de behandeling gestegen. "De nieuwe techniek zal de gebruikelijke IVF-techniek niet vervangen, maar kan voor patiënten die te hevig reageren op de hormonale toediening, een welgekomen alternatief bieden. In België spreken we dan over zo'n vijf procent van de jaarlijks twintigduizend behandelingen. De IVM-techniek heeft nog een groot potentieel," besluit De Vos. De eerste IVM-baby in het UZ Brussel wordt begin november verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni