UZ in Jette breidt fors uit

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
07/03/2012
Het Universitair Ziekenhuis Brussel bouwt volop aan een nieuwe spoedgevallendienst en plant gloednieuwe gebouwen voor medisch-technische diensten, raadpleging en administratie tegen 2020. Maar legt Vlaanderen centen op tafel voor het ruimteplan? En raakt de mobiliteitsknoop ontward?

H et Universitair Ziekenhuis Brussel heeft grote plannen voor zijn 35 jaar oude campus aan de Laarbeeklaan. Dat vernam Brussel Deze Week. Door een groei in activiteiten, een modernere werking van de zorg en een veranderde ziekenhuisfinanciering zag het UZ zich genoodzaakt een 'ruimteplan' uit te werken. Dat zegt prof. dr. Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van het enige Vlaamse ziekenhuis in het Brussels Gewest. Het ruimteplan, van de hand van het architecten- en ingenieursbureau VK Studio uit Roeselare, is goed voor 55.000 vierkante meter nieuwe gebouwen tegen 2020.

Een deel van dit ruimteplan is nu al zichtbaar. Zo breidt het UZ momenteel de spoedgevallendienst, een van de grootste van het land, uit. Noppen: "Het oorspronkelijke spoedgedeelte was berekend op twintigduizend contacten per jaar, nu zitten we aan bijna zeventigduizend." De nieuwbouw zou deze zomer klaar zijn, nadien verbouwt het UZ het oude spoedgedeelte.

Wirwar aan gangen
Daarnaast plant het UZ nog drie nieuwe gebouwen. In een eerste fase wil het zijn medisch-technisch blok 'meer dan verdubbelen'. Dit is het grootste en belangrijkste gedeelte van het ruimteplan. In het medisch-technisch gebouw worden onder meer de afdelingen beeldvorming, nierdialyse en intensieve zorgen vernieuwd. Ook komt er een chirurgisch dagziekenhuis, maar vooral: diensten worden logischer gegroepeerd. Bijvoorbeeld: een patiënt die nu de dienst orthopedie bezoekt, moet meestal, door een wirwar aan gangen, ook naar de dienst beeldvorming. Het is de bedoeling dat die diensten in de toekomst naast elkaar komen te liggen.

Tijdens de tweede fase plant het UZ een landmark met poliklinische en administratieve diensten en een gebouw voor raadpleging. Terzelfder tijd verhuist de hoofdingang naar de zijkant, op de plaats waar nu de ingang van de polikliniek is. "Wanneer we de stromen van patiënten, bezoekers, personeel en leveranciers in kaart brengen, is dit plan logisch. Bedoeling is dat deze groepen elkaar minder kruisen. Voorts verkorten we hun wandelafstanden," vertelt Noppen. "De architectuur is in de eerste plaats vanuit het standpunt van de patiënt herbekeken."

Mobiliteit
Voor de drie nieuwe gebouwen rekent het UZ op subsidies van het Vipa, kort voor Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden. Krijgen de plannen groen licht, dan neemt het Vipa-fonds zestig procent van de 'meer dan honderd miljoen euro bouwkosten' voor zijn rekening en kan het werk van start gaan, aldus de gedelegeerd bestuurder.

Toch zijn de centen niet het enige waarvan het UZ wakker ligt. Volgens Noppen dringt zich een 'intelligent mobiliteitsplan' op. "Tram 9 komt er, maar zoals hij ingetekend is, zal hij onze mobiliteitsproblemen vergroten, hebben we de indruk. Het traject moet rekening houden met de mobiliteit in en om de campus. Tegelijk hebben we ook een tramhalte aan het Gewestelijk Expresnet (GEN), een pendelbus tussen het ziekenhuis en het treinstation van Jette, een gedeeltelijke verlegging van bus 53, een betere afrit aan de Ring en intelligente verkeerslichten aan de kruispunten nodig. Maar het grootste probleem is dat elk aspect door een andere overheid beheerd wordt. Wij blijven vragende partij voor een totaaloplossing."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni