UZ: 'Tiende minder sterfgevallen met nieuw waarschuwingssyteem'

© FM Brussel
29/06/2011
Het UZ Brussel ontwikkelde een toestel waarmee het ziekenhuispersoneel sneller kan zien of een patiënt problemen heeft met een vitale functie. Zo kan het personeel ook sneller gericht ingrijpen. Dat moet op termijn leiden tot 10 procent minder sterfgevallen.

Vaak worden veranderingen in vitale functies niet snel genoeg opgemerkt, of wordt de ernst ervan onderschat. Het nieuwe toestel laat toe om de veranderingen wel op tijd te signaleren. Vitale parameters zoals de bloeddruk, de temperatuur en de ademhaling worden van nabij opgevolgd. Bij een onverwachte verslechtering van de patiënt wordt vroegtijdig alarm geslagen, waardoor het personeel sneller kan ingrijpen.

"Snel inspelen op veranderingen is van levensbelang. Als die veranderingen in vitale functies op tijd worden gesignaleerd en behandeld, kan een complicatie immers voorkomen of beter behandeld worden," stelt het UZ in een persbericht. Het nieuwe systeem werd ontwikkeld onder leiding van prof. dr. Ives Hubloue en Door Lauwaert.

De zogenaamde early warning score moet de beoordeling van de toestand van patiënten objectiveren. "Elke zorgverlener interpreteert de gevolgen van bij voorbeeld een snellere ademhaling op zijn of haar manier. Als de waarden van de vitale functies door de arts of verpleegkundige worden ingegeven in het elektronisch patiëntendossier, berekent het programma automatisch een score van 1 tot 6. Hoe hoger die score, hoe sneller de zorgverleners moeten reageren. Er kan hierdoor vaak al gereageerd worden nog voor de patiënt zelf voelt dat er iets fout loopt. De eerste signalen van een hartstilstand kunnen bijvoorbeeld al 6 uur op voorhand aanwezig zijn."

De early warning score werd uitgebreid getest op twee verpleegeenheden. "De resultaten waren overdonderend: gedurende de testperiode waren er minstens 10 procent minder onverwachte sterfgevallen en meer dan 85 procent minder interne reanimatie-oproepen in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor."

Tegen september 2011 zullen alle verpleegeenheden in het UZ Brussel uitgerust zijn met het systeem. In een latere fase zal onderzocht worden om de software aan te passen en ook te gebruiken in het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel. De FOD Volksgezondheid selecteerde het project al in 2008 als een voorbeeld voor alle Belgische ziekenhuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni