Van Goidsenhoven: ‘Metrostations centrale lanen catastrofaal’

AL
© BRUZZ
13/07/2016

Brussels parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) klaagt het onveiligheidsgevoel en de slechte hygiëne in de metrostations De Brouckère, Beurs en Anneessens aan. ‘Vorige week zag ik er twee keer groepen daklozen drugs gebruiken, recht voor mijn ogen.’

Van Goidsenhoven stelde woensdagochtend een parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) over de staat van de metrostations Beurs en Anneessens. “Die is al tijden erbarmelijk”, klinkt het bij Van Goidsenhoven. “De situatie is catastrofaal voor het imago van Brussel en voor het aanzetten tot het gebruik van het openbaar vervoer.” Cieltje Van Achter (N-VA) voegde een vraag toe over de herinrichting van de haltes De Brouckère en Beurs.

De kritiek van Van Goidsenhoven komt, zo vertelt hij aan BRUZZ, van heel wat burgers die hem aanspraken over de onveiligheid en de slechte hygiëne in de stations en uit eigen ervaring. “Ik kom regelmatig in het station Beurs. Vorige week nog was ik er twee keer. Twee keer zag ik groepen daklozen drugs gebruiken, recht voor mijn ogen.”

De minister ontkent het probleem van druggebruik in de stations niet. Een definitieve oplossing, nultolerantie en het leiden naar assistentie, komt er pas na de grondige renovatie van de stations. Dat is in 2019 voor de stations Beurs en De Brouckère. Ook nu al overleggen het kabinet, de MIVB en hulporganisaties voor daklozen en gaan die organisaties dagelijks op ronde door de stations, zo benadrukt minister Smet in zijn antwoord.

De mensen zijn vuil

Het baart Van Goidsenhoven zorgen dat de MIVB en het gewest de handdoek in de ring lijken te hebben gegooid. “Er heerst een soort van fatalisme.” Van Goidsenhoven is sterk teleurgesteld in de houding van de Brusselse Regering, die volgens hem wel geïnteresseerd is in grote, prestigieuze projecten, maar niet denkt aan netheid en onderhoud van voorzieningen in de stad.

Smet benadrukt in zijn antwoord hoe vaak de stations in kwestie gekuist worden (tijdens de week vier keer per dag of negen tot bijna twaalf uur per station). Het budget van de MIVB voor netheid steeg aldus de minister ook sterk de afgelopen jaren, van ruim 3 miljoen euro in 2009 naar ruim 7 miljoen dit jaar. “Er is een gedragsprobleem. De mensen zijn vuil”, zo concludeert Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni