Vandenbroucke bezoekt uitwisselingsproject taalleerkrachten
De Leidstarschool ruilt haar leraar Nederlands voor de lerares Frans uit de Franstalige Tivolischool. Op die manier krijgen de leerlingen taalles van een native speaker. De negentien Nederlandstalige basisscholen en hun Franstalige evenknieën die deelnemen startten vrijwillig met dit uitwisselingsproject. Het was een oproep van de Vlaamse en de Franstalige ministers van Onderwijs om het taalonderwijs in de beide landstalen te verbeteren.
"Ik denk dat we de kinderen volledig in een Nederlands taalbad moeten onderdompelen," aldus Frank Vandenbroucke. "Ik pleit voor Nederlandstalig onderwijs, maar er zijn anderzijds ook veel van deze kinderen waarvoor je de lat inzake Frans best hoog zou kunnen leggen. Met hulp van Franstalige leerkrachten, bijvoorbeeld. Eigenlijk betekent dat we met ons Nederlandstalig onderwijs in Brussel vrij ambitieus kunnen zijn."
Beide ministers houden wel vast aan eentalig onderwijs. Geen rekenen of aardrijkskunde in een andere taal dan de gekozen schooltaal.
"Ik denk dat het naïef is te denken dat deze kinderen ooit Nederlands zullen leren als ze - van de weinige uren dat ze op school zijn - de helft afneemt om in een andere taal bezig te zijn," legt Vandenbroucke uit.
Maar taalontwikkeling is niet het enige voordeel van het uitwisselingsproject: door het overbruggen van de taalkloof zullen de kinderen ook elkaar beter apprecieren. En er zijn nog meer voordelen, volgens minister Vandenbroucke: "Deze scholen zijn buren, maar ze leren elkaar door dit project nog veel beter kennen: leerkrachten en directies leren elkaar kennen en er ontstaat meer wisselwerking dan enkel op vlak van taal, en dat is bijzonder nuttig."
Leerlingen aan veel Nederlandstalige scholen in Brussel spreken Frans op straat. Daarom is het ook nodig om de lat voor Frans hoog te leggen, aldus de minister.
Lees meer over: Laken , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.