De leveringsproblemen van het vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson betekenen een tegenvaller voor de vaccinatiecampagne in België. Die zal allicht drie weken vertraging oplopen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zaterdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.
Vandenbroucke: 'Wellicht 3 weken vertraging door problemen Johnson & Johnson'
De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA kondigde vrijdag aan dat de geblokkeerde loten van het coronavaccin van Johnson & Johnson niet meer worden vrijgegeven en moeten worden vernietigd. Volgens Noël Wathion, de nummer twee van de EMA, moeten in heel Europa 17 miljoen dosissen in de vuilnisbak, waaronder 2,4 miljoen die opgeslagen lagen in Beerse.
In de Verenigde Staten zijn volgens Vandenbroucke fouten gebeurd in een fabriek in Baltimore. "De Amerikaanse overheid heeft beslist om de gemixte vaccins te vernietigen. De Europese overheden oordeelden dat ze producties uit die fabriek, die mogelijk hetzelfde probleem hadden, voorlopig achter slot en grendel zouden houden. Nu is duidelijk dat ze definitief niet vrijgegeven zullen worden", aldus de federale minister van Volksgezondheid.
België had in het begin gehoopt om eind juni 1,4 miljoen dosissen van het J&J-vaccin te hebben. "Maar eind juni zullen we er maar een 450.000-tal hebben. Voor een stuk zat dat al wel in onze planning, we gingen al lang niet meer uit van die 1,4 miljoen. Maar het betekent wel een vertraging", aldus Vandenbroucke. Volgens de minister zal het gaan om een vertraging van drie weken.
"We weten ook niet hoeveel vaccins Johnson & Johnson zal leveren in juli. We zullen zien waar we staan eind juni, begin juli. Maar laat ons optimistisch blijven en niet panikeren. De vaccinatiecampagne in Vlaanderen verloopt bijzonder goed."
Wat dat voor Brussel betekent is nog niet duidelijk. "We hopen volgende week meer duidelijkheid te krijgen van het EMA. De verdeling van het aantal dosissen per land zal dan duidelijker zijn. Ook hoeveel vaccins het Brussels Gewest misloopt zullen we dan beter kunnen nagaan", legt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de GGC, uit in een reactie aan BRUZZ.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavaccin , johnson & johnson